Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η Ομογένεια Φιλαδέλφειας τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας Ποντίων (Φωτο - Βίντεο)

Η Ομογένεια Φιλαδέλφειας τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας Ποντίων (Φωτο - Βίντεο)
Η Ομογένεια Φιλαδέλφειας τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας Ποντίων (Φωτο - Βίντεο)

Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας την Κυριακή διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στην μνήμη των 353,000 Ελλήνων Ποντίων θυμάτων της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι (Οθωμανοί, Νεότουρκοι και Κεμαλικοί) στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1914-1923.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι στην οποία οι Πόντιοι της Φιλαδέλφειας έστησαν το Μνημείο για την Γενοκτονία, το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Αμερική.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το μνημόσυνο το οποίο τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Κουζέλης και ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνου και την εκδήλωση μνήμης μπροστά στο μνημείο.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις είχαν πανομογενειακό χαρακτήρα γιατί συμμετείχαν ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή της μητροπολιτικής Φιλαδέλφειας.

Ο π. Γεώργιος Κουζέλης στο μήνυμα του εξήρε την θυσία των Ποντίων, οι οποίοι προτίμησαν τον θάνατο παρά να απαρνηθούν την πίστη τους και τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.


Στο τρισάγιο που τελέστηκε στο Μνημείο της Γενοκτονίας που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, στεφάνι κατέθεσαν οι Γιώργος Μανιάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας, ο Βασίλης Κεΐσογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Ομόνοια», ο πρώην πρόεδρος των Ακριτών, Δρας Βασίλειος Θεοδωρίδης εκ μέρους του Συλλόγου, και ο Δρας Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά οι οποίοι απηύθυναν και σύντομους χαιρετισμούς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ιφιγένεια Οικονόμου-Παυλίδου, αφηγήθηκε με γλαφυρό τόνο μια τραγική ανθρώπινη ιστορία από τις σελίδες των παθών του ποντιακού ελληνισμού την περίοδο της γενοκτονίας.

Ο νεαρός Ηρακλής Καλτσίδης με συνοδεία ποντιακής λύρας απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στη Γενοκτονία και όλα τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές διαλάλησαν ότι δεν ξεχνούν.

Μέλη του χορευτικού συγκροτήματος χόρεψαν τον αρχαίο πυρρίχιο χορό μπρος στο μνημείο διαδηλώνοντας έτσι με τον δικό τους τρόπο την πεποίθηση τους για αποκατάσταση του δικαίου.


Ο Δρ. Βασίλειος Θεοδωρίδης, με έντονη συγκίνηση, μιας και ήταν πρωτεργάτης στην δημιουργία του Μνημείου, τόνισε στον χαιρετισμό του την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας και δικαίωσης των θυμάτων της και την υποχρέωση της Τουρκίας να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ως ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε συνοπτικά με αριθμούς το μέγεθος της τραγωδίας, τόνισε ότι τέτοιες ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας πρέπει να καυτηριάζονται στην γέννηση τους, ώστε να μην επαναλαμβάνονται και επανέλαβε την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου, Πρόδρομος Μπουϊκίδης, Κυριάκος Μωσαΐδης και Σπύρος Κιτσίδης.