Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Με δάκρυα αποχαιρέτησαν την «Κυρά του Πόντου» στην Ξάνθη

Με δάκρυα αποχαιρέτησαν την «Κυρά του Πόντου» στην Ξάνθη
Με δάκρυα αποχαιρέτησαν την «Κυρά του Πόντου» στην Ξάνθη

Με δάκρυα στα μάτια, Πόντιοι και φιλοπόντιοι, αποχαιρέτησαν την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, την σεπτή και θαυματουργή εικόνα της «Κυράς του Πόντου», της Παναγίας Σουμελά. Μάταια ο Μητροπολίτης Ξάνθης προσπαθούσε να πείσει τον ευσεβή λαό, ηλικιωμένους αλλά και νέους, να «επιτρέψουν» να την παραλάβει η συνοδεία Της, ο Πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γ. Τανιμανίδης και μέλη του Δ.Σ.

Κόσμος πολύς όλο το τριήμερο της παρουσίας της εικόνας Της. Να προσκυνήσει, να παρακαλέσει. Ευλογία για την πόλη της Ξάνθης. Που την υποδέχτηκε με λαμπρότητα την Παρασκευή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία όπου νέες και νέοι από τους Συλλόγους Ποντίων Ν. Ξάνθης, Ποντίων χορευτών «Oι Tραντέλλενες», Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες», του Λυκείου Ελληνίδων, των Εβριτών, των Κρητών, του χορευτικού ομίλου Ξάνθης, του πολιτιστικού συλλόγου «οι Σταυραετοί του Πόντου» Λευκόπετρας, των ποντίων φοιτητών, του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας έστησαν από νωρίς χορούς και τραγούδια εκφράζοντας την χαρά τους για τον ερχομό Της.

«Σουμελᾶ ἐκ τοῦ ὄρους τοῦ ἐν Πόντῳ Πανύμνητε, ἡ ἁγία Εἰκών σου ὥσπερ θεῖον κειμήλιον...» έψαλε ο χορός των Ιεροψαλτών και ο πολυπληθής Ιερός κλήρος προεξαρχόντων των Μητροπολιτών Βεροίας –Ναούσης-Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα και του Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα ανέπεμψε δέηση ευλογίας, χάριτος και έκκλησης βοήθειας στο πρόσωπο Της.

Η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε το «Σουμέλα λεν’ την Παναγιά Σουμέλα λεν’ και σένα...» και νέοι από τον Σύλλογο «οι τραντέλλενες» χόρεψαν «σέρα».

Με την συνοδεία του Ιερού κλήρου, των αρχόντων αλλά και πολύ κόσμου η εικόνα Της έφτασε στον Καθεδρικό Ναό της Πόλεως μας όπου τοποθετήθηκε για προσκύνημα σε ειδική θέση έχοντας από εκείνη την στιγμή παραστάτες νέες και νέους, από τους συλλόγους της πόλης μας, με φορεσιές του Πόντου. 

Το Σάββατο, 6 Μαΐου 2017, στο δημοτικό αμφιθέατρο, παρόντων των βουλευτών και του Δημάρχου της πόλης, οι ποντιακοί σύλλογοι της Ξάνθης πραγματοποίησαν σύντομη και λιτή εκδήλωση «μνήμης Ποντιακού ελληνισμού». «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών …» έψαλαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης κατά στην είσοδο εικόνας της Παναγίας συνοδευόμενη από παιδιά με αναμμένα κεράκια συνοδεία χορευτών των συλλόγων. Ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και σύντομη αναφορά στην ιστορία του Πόντου και της Εικόνας με ιδιαίτερη αναφορά την συμβολή του μακαριστού Μητροπολίτη Ξάνθης Πολύκαρπου Ψωμιάδη στην έλευση της. Με την εικόνα Της στην Ελλάδα ο αείμνηστος Λεωνίδας Ιασωνίδης είχε πει: ««Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».


Την Κυριακή 7 Μαΐου (Παραλύτου) τελέστηκε στον Καθεδρικό ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με την ευκαιρία της προσκυνητής ελεύσεως της ιστορικής και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά. Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Στο κήρυγμα του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος μᾶς ἔχει δείξει ἀναρίθμητες φορές στήν ἱστορία τοῦ εὐσεβοῦς μας Ἔθνους ὅτι εἶναι ὁ ἄνθρωπος πού ἀναζητούσαμε. Ἄς μήν παραλείπουμε, λοιπόν, νά τήν ἐπικαλούμεθα. Ἄς σπεύδουμε πάνοτε στή χάρη καί στή μεσιτεία της, ὅπως ἔσπευδαν καί οἱ πατέρες μας στό μοναστήρι της στό ὄρος Μελᾶ, ἀλλά καί ὅπως σπεύδουν καί σήμερα ἀκόμη κατά χιλιάδες στό ἱερό κατοικητήριό της, στό ὄρος Βέρμιο, στή νέα Παναγία Σουμελᾶ...».

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης οφείλει θερμές ευχαριστίες, στον πρόεδρο του «Πανελλήνιου ιερού προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά» Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ Παντελεήμονα και στον Πρόεδρο του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη που αποδέχθηκαν το αίτημα του Μητροπολίτη Ξάνθης, τους συλλόγους που συμμετείχαν στην υποδοχή, τους αδελφούς Ποντίους του Συλλόγου Χορευτών «οι Τραντέλλενες» για την ωραία συνεργασία που είχαμε, στα νεαρά μέλη μας οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και στάθηκαν ευσεβείς παραστάτες της εικόνες σε όλες τις ώρες του προσκυνήματος, τις χορωδίες των Ιεροψαλτών, τον Ιερό κλήρο της Μητροπόλεως μας και ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης μας που ανταποκρίθηκε στην παράκληση του λαού της Ξάνθης να μας επισκεφθεί η Παναγία Σουμελά. «Μας το χρωστούσε, είπε σε κάποια ομιλία του. Η Παναγιά περίμενε να φέρουμε τα ιερά λείψανα του Μητροπολίτου Ξάνθης Πολύκαρπου, από την προσφυγική Νέα Σμύρνη στα κοιμητήρια της πόλεως μας πριν λίγα χρόνια, πρωτεργάτη της έλευσης της εικόνας Της για να Την υποδεχθούμε όλοι μαζί στην πόλη μας».

«Ση Σουμελά την Παναγιάν, την θαυματουργέσσα,
εμείς αδά σην Ξάνθην έψαμε, έναν τρανόν λαμπάδαν
ειρήνη σ’ όλον τον κόσμον να εφτάει,
και μας να δι υείαν και ευλοΐαν»

Στο καλό «Κυρά του Πόντου», μητέρα όλων των Ποντίων. Στο καλό Παναγιά μας.