Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Έτσι φτάσαμε στην ομόφωνη αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Δήμο Μόντρεαλ

Έτσι φτάσαμε στην ομόφωνη αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Δήμο Μόντρεαλ
Έτσι φτάσαμε στην ομόφωνη αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Δήμο Μόντρεαλ

Ο δήμος του Μόντρεαλ ομοφώνως αναγνώρισε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντάς την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία της αντιδημάρχου της πόλης και δημοτικού συμβούλου του Παρκ Εξτένσιον Μαίρη Ντέρος και του δημάρχου του δημοτικού διαμερίσματος Πιέρφοντ – Ρόξμπορο Δημήτρη Μπέη.

Είχε προηγηθεί επιστολή από τον Δρ. Θεόδωρο Χαλάτση και τον κ. Βρασίδα Γιαννόπουλο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο το οποίο που, ως γνωστόν, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε όλο τον Καναδά για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Οι δυο ομογενείς δημοτικοί παράγοντες (Ντέρος και Μπέης) εδώ και ένα χρόνο εργάζονταν συστηματικά για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και όπως είπε η κ. Ντέρος, με την σημερινή απόφαση δικαιώνεται η ιστορική μνήμη και αναγνωρίζεται μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στην διαδρομή της ανθρωπότητας.

Η συζήτηση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε στις οκτώμισι το βράδυ με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φράντς Μπέντζαμιν να δίνει στον λόγο στον κ. Μπέη ο οποίος έκανε και την εισήγηση προς το Σώμα, υπογραμμίζοντας τις διώξεις, τους εξοστρακισμούς, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που συντελέστηκαν με θύματα τους Έλληνες του Πόντου κατά την περίοδο 1915-1923.

Ο κ. Μπέης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με την κ. Ντέρος και την δήμαρχο του Λασάλ κ. Μανόν Μπάρμπ ώστε το Μόντρεαλ, μετά από άλλες μεγάλες καναδικές πόλεις όπως το Τορόντο και η πρωτεύουσα Οττάβα, ν’ αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία.

Επίσης, ονομαστικά αναφέρθηκε σε όλους όσοι βρίσκονταν στο θεωρείο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου και παρακολουθούσαν την συνεδρίαση καθώς και σε εκπροσώπους ομογενειακών φορέων και οργανώσεων, όπως ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ζωή Μπάτση, ο Δημήτριος Σιγάλας, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Γιάννη Θεοδοσόπουλο, οι κ.κ. Κώστας Πάππας (Αντιπρόεδρος Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου), Πελαγία Αδαμίδη, Ζωή Ηλιοπούλου, Αλίκη Γεωργιάδου, Μαρία Μοντζενίγου, Κασσάνδρα Φωτιάδη, Μάνια Παπαδόπουλος, Σύλβια Πετρίδη, Δημήτρης Παπαδόπουλος κ.α.


«Καλησπέρα καλώς ήλθατε», είπε στα ελληνικά ο κ. Μπέης. Λίγο αργότερα τον λόγο πήρε η κ. Ντέρος. Στην σύντομη και περιεκτική ομιλία της εξήγησε γιατί είναι ανάγκη ο δήμος του Μόντρεαλ να δείξει ιστορικό σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας και ν’ αναγνωρίσει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης στις επόμενες γενιές.

«Εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Μόντρεαλ που γινόταν λόγος για κάποια Γενοκτονία, πάντα ενσωμάτωνα στις ομιλίες μου και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ας μην είχε αναγνωριστεί επίσημα από το δημοτικό μας συμβούλιο, όπως συνέβη σήμερα», είπε συγκινημένη μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ. Ντέρος.

Επιγραμματική αλλά εύστοχη σε επιχειρήματα ήταν στο δημοτικό συμβούλιο και η τοποθέτηση της δημάρχου του δημοτικού διαμερίσματος Λασάλ κυρίας Μανόν Μπάρμπ. Το Λασάλ ήταν η πρώτη αυτοδιοικητική δομή στην επαρχία του Κεμπέκ που αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Θόδωρου Χαλάτση.

Να σημειωθεί ότι στις τοποθετήσεις τους και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων επεσήμαναν ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ιστορικό γεγονός και χρέος δικό μας να δείξουμε σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων».

Σε δήλωση του ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ υπογράμμισε ότι το Μόντρεαλ είναι μια πόλη που φιλοξενεί πολλές εθνικές κοινότητες, ένα «μωσαϊκό» λαών, όπου κάθε κοινότητα φέρει το ιστορικό της φορτίο. Αυτό το φορτίο, το γεμάτο μνήμες αλλά και παραδείγματα, είμαστε υποχρεωμένοι να το τιμούμε και να το υποστηρίζουμε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφαση τόσο όσοι βρίσκονταν στο θεωρείο όσο και εκείνοι που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση από την αίθουσα των επισκεπτών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Πηγή: GreekPost