Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η Επωδός στην τελευταία πράξη του δράματος της Ποντιακής διχόνοιας

Η επωδός στην τελευταία πράξη του δράματος της Ποντιακής διχόνοιας
Η επωδός στην τελευταία πράξη του δράματος της Ποντιακής διχόνοιας

«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» [και τους Θεσσαλονικοίς].
(πραξ ιστ 9)

Ιδού, προσεγγίζουμε την 19η Μαΐου και η έντονη παραγωγή γεγονότων που κατακλίζουν την επικαιρότητα με παρακινούν να επανέλθω σύντομα διερωτώμενος και διερωτών, τόσο τους εννέα, όσο και εκείνους τους συναγωνιστές στο κίνημα της πολυπόθητης ενότητας, αλλά και όλους τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των ποντιακών πραγμάτων που γνωρίζουν: Αποτελεί άραγε η εμφανιζόμενη ενότητα στη πρόσκληση που πρόσφατα παρέλαβα (φωτ. 1) επωδό της τελευταίας πράξης του δράματος της Ποντιακής Διχόνοιας;;; Μήπως επιτεύχθηκε η ενότητα και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το πρόσφατο άρθρο μου θα αναδεικνυόταν τόσο προφητικό.

Η επωδός στην τελευταία πράξη του δράματος της Ποντιακής διχόνοιας

Πάντα όμως έρχονται στην μνήμη μου τα διδάγματα της ιστορίας και κατά τον Ευριπίδη «Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε Μάθησιν» και εν προκειμένω εκείνο από την ναυμαχία της Σαλαμίνος το 480 π.Χ. που άλλαξε τον ρούν της Παγκόσμιας Ιστορίας. Στην Σαλαμίνα οι Έλληνες ήταν διχασμένοι, αλλά το στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή τους κράτησε ενωμένους. Προφανώς ο τόπος το έχει και οι στρατηγικές εκείνες που καθαγιάζουν τα μέσα.

Ποιος είναι άραγε ο σύγχρονος Θεμιστοκλής της Ποντιακής Ενότητας στον Πειραιά και ποια στρατηγική εφάρμοσε, εκεί στα ίδια μέρη; Του αξίζουν χίλιοι έπαινοι και ας έχει υπόψη του ότι: « Μόνο οι Σαλαμινομάχοι δεν σε δόξασαν πατρίδα… αλλά και οι Μακεδονομάχοι » και τον παρακαλούμε: «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (πραξ ιστ 9) και τους Θεσσαλονικείς.

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
τ. Πρόεδρος Π.Ο.Ε.