Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

«Μια δεύτερη Γενοκτονία; Oι Πόντιοι στη Ρωσία του Στάλιν»

«Μια δεύτερη Γενοκτονία; Oι Πόντιοι στη Ρωσία του Στάλιν»
«Μια δεύτερη Γενοκτονία; Oι Πόντιοι στη Ρωσία του Στάλιν»

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης σε συνεργασία με την Ποντιακή Εστία, θα παρουσιάσουν διάλεξη με τίτλο «Μια δεύτερη γενοκτονία; Oι Πόντιοι στη Ρωσία του Στάλιν». Η διάλεξη θα παρουσιαστεί από τον Κωνσταντίνο Καλυμνιό, στο Ελληνικό Κέντρο (Mez, 168 LonsdaleStreet, Melbourne), ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 7.00 μ.μ.

Ενώ η σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία επικεντρώνεται στους Πόντιους στο πλαίσιο της ζωής τους στην Ανατολία και στη Γενοκτονία, δίνεται λιγότερη έμφαση στις αξιοσημείωτες ποντιακές κοινότητες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, αυτές οι κοινότητες ήταν σε θέση να αναπτύξουν καινοτόμες και προοδευτικές κοινοτικές οργανώσεις και να ασχοληθούν επίσης με ζητήματα τυποποίησης των γλωσσών και μεταρρύθμισης του αλφαβήτου, καθώς και με τη συμμετοχή στις ευρύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της σοβιετικής κυβέρνησης.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της εποχής των εκκαθαρίσεων του Στάλιν, θεωρήθηκαν ανατρεπτικά και εχθρικά στοιχεία, και δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν ή εκτελέστηκαν.Εξετάζοντας το πλαίσιο των απελάσεων και των εκτελέσεων, θα εξετάσει γατί έχουμε μια δεύτερη ποντιακή γενοκτονία στη Σοβιετική Άνωση.

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός είναι ποιητής και διηγηματογράφος. Ως δημοσιογράφος είναι δημοφιλής στην ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας μέσω της στήλης του στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Μελβούρνης με τίτλο Diatribe, η οποία λειτουργεί από το 2001. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει επίσης πολλά έργα διακεκριμένων Ελληνοαυστραλών λογοτεχνών από τα ελληνικά στα αγγλικά. Τον Νοέμβριο του 2007, του απονεμήθηκε βραβείο της κυβέρνησης της Βικτώριας για αριστεία σε πολυπολιτισμικές υποθέσεις.