Στέφανος Τανιμανίδης: SURVIVOR για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων |
Συνέντευξη στον Χρήστο Κωνσταντινίδη
O Στέφανος Τανιμανίδης μιλά στο Newpost για το μείζον θέμα του ποντιακού χώρου και τις δυσκολίες δεκαετιών για τη διεθνή καθιέρωσή του. Η ανύπαρκτη βοήθεια από την Πολιτεία, οι αντιπαραθέσεις, το κορυφαίο μνημείο και αρκετό... ποδόσφαιρο.
H 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό. Το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ψήφισε τη 19η Μαΐου, την ημέρα που το 1919 αποβιβαστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών, ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».
Οι Πόντιοι όμως συνεχίζουν να αγωνίζονται, για τη δικαίωση των 353.000 θυμάτων. Επιμένουν και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να πετύχουν καθολική αναγνώριση, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί τα λάθη της ιστορίας της. Τα βήματα όμως που έχουν γίνει τα τελευταία 23 χρόνια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας είναι πολύ μικρά. Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει βοηθήσει καθόλου, ενώ οι έριδες που ταλανίζουν (και) τον ποντιακό χώρο προκαλούν διχασμό, ο οποίος γεννά σκοπέλους που εμποδίζουν τον αγώνα.
«Δυστυχώς υπάρχει μία πολυδιάσπαση στον χώρο», παραδέχεται στο Newpost ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και νυν γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ). Ο συγγραφέας, βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, τη ρωσική και την τουρκικη γλώσσα, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της αναγνώρισης στον ελλαδικό χώρο. Παρότι έχει επισκεφτεί πάμπολλες φορές την πατρίδα των προγόνων του, ο ίδιος ονειρεύεται ένα ταξίδι σε μία δημοκρατική Τουρκία και σε παλαιότερη τοποθέτησή του είχε υποστηρίξει, ότι η επιμονή για αναγνώριση είναι ένα «αίτημα ουσίας για την ιστορική και ηθική αποκατάσταση της αλήθειας».
Το θέμα όμως έχει κολλήσει και για να προχωρήσει, χρειάζεται, να ενεργοποιηθούν ισχυρότεροι παράγοντες. «Η Πολιτεία πρέπει να το αναλάβει αυτό» τονίζει και προσθέτει με νόημα: «η διεκδίκηση είναι πρωταθλητισμός! Πρέπει να παίξουμε σε ξένο γήπεδο και όχι στον στενό μικρόκοσμό μας». Γιατί όπως είχε δηλώσει παλαιότερα, «οι Έλληνες του Πόντου ήταν πάντα οικουμενικοί, κοσμοπολίτες. Ποτέ δεν ήταν στον μικρόκοσμό τους».
Εμπόδια στη διεθνή αναγνώριση βάζουν και εξωγενείς παράγοντες. «Οι άλλοι χρηματοδοτούν ισχυρά λόμπι, Πανεπιστήμια πολύ μεγάλα, ώστε να έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 που αφορούν τις σφαγές ελληνικών πληθυσμών», τονίζει η ισχυρή προσωπικότητα του ποντιακού χώρου. Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα των Ποντίων είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να δοθούν αρκετές ακόμα μάχες για να κερδηθεί. Γίνεται ένα... Survivor, όπως το ριάλιτι που παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία στον ΣΚΑΪ, ο γιος του Στέφανου Τανιμανίδη, Σάκης, δίπλα στον οποίο είχε εμφανιστεί σε επεισόδιο του εξίσου δημοφιλούς, “World Party”.
Παράλληλα ο Στέφανος Τανιμανίδης έκανε μία ιστορική αναδρομή στα βήματα που χρειάστηκαν για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου, αναγνώρισε τη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και «σκαπανέων», φίλων του, όπως ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ο αείμνηστος, καθηγητης της Παντείου, Νεοκλής Σαρρής.
Η συζήτηση όμως ξέφυγε των ορίων της γενοκτονίας! Με αφορμή, τα αποκαλυπτήρια ενός γιγάντιου μνημείου που θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου, στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, έγινε κουβέντα για την όποια βοήθεια δίνουν ισχυροί επιχειρηματικοί παράγοντες, αλλά και τις κόντρες που έχουν μεταξύ τους, λόγω της ενασχόλησής τους με το ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, η άποψή του για ένα θέμα πολιτισμικό και συνάμα ευαίσθητο, όπως η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, σε μία συνέντευξη που σίγουρα θα διαβαστεί από Πόντιους, αλλά θα διαφωτίσει και πολλούς άλλους για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σε αυτόν το χώρο της ελληνικής κοινωνίας.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ...