Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ζωντάνεψαν τα μαρτύρια των 353.000 ψυχών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ζωντάνεψαν τα μαρτύρια των 353.000 ψυχών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Ζωντάνεψαν τα μαρτύρια των 353.000 ψυχών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Από το Άγαλμα του Ποντίου Αγωνιστή που επανατοποθετήθηκε στο φυσικό του χώρο, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου μετά από 15 χρόνια, ξεκίνησε η Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συνδιοργάνωσαν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τρεις σπουδαίοι ποντιακοί σύλλογοι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού - Αθλητισμού) το βράδυ της 15ης Μαΐου 2017.

Μετά την Επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Άγγελο, κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και οι τρεις Πρόεδροι των συλλόγων Κώστας Παπαδόπουλος, Πόπη Πολυματίδου, Αλέξανδρος Εμεινίδης.

Στη συνέχεια ο Επίτιμος Πρόεδρος των Ακριτών του Πόντου Παναγιώτης Κοντεσίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγάλματος και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Μεσολογγίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Λαγκαδά προς το νέο ελεύθερο χώρο που προέκυψε μετά τις πρόσφατες κατεδαφίσεις στα  βόρεια της δυτικής πλευράς του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης (Δήμαρχος Παύλου Μελά): Παραδειγματιζόμαστε - Απαιτούμε

«Ένας ολόκληρος αιώνας συμπληρώθηκε από τότε που ξεκίνησε να γράφεται το βιβλίο πόνου του Ποντιακού Ελληνισμού και της εξόντωσής του αρχικά από τους Νεότουρκους το 1916 και μετά την 19η Μαΐου του 1919 με τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Οι θλιβεροί ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος γενοκτονίας θέλησαν να μετατρέψουν την πολυεθνική οθωμανική αυτοκρατορία σε εθνικό τουρκικό κράτος και να ξεριζώσουν όπως έλεγαν χαρακτηριστικά τα ξένα και βλαβερά χόρτα από τη γη τους, να εξοντώσουν όλα τα έθνη και τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Απόψε ζωντανεύουν τα μαρτύρια των Ελλήνων του Πόντου και  καλούμαστε όλοι εμείς να αποδώσουμε φόρο τιμής, να ανάψουμε ένα κερί για τις 353.000 ψυχές, που δολοφονήθηκαν και τους χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που εκδιώχθηκαν βιαίως από τις προαιώνιες εστίες, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης κυρίως του Κεμάλ, να εξασφαλιστεί η εθνική και θρησκευτική καθαρότητα του τουρκικού κράτους.

Καλούμαστε σήμερα να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα:

Έχουμε το δικαίωμα να ξεχνούμε;

Να γυρίζουμε την πλάτη στην Ιστορία;

Να σωπαίνουμε όπως για χρόνια, αδικαιολόγητα έπραξε η Ελληνική Πολιτεία, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1994, οπότε και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»;

Να προσπεράσουμε ότι αφανίστηκε με ομαδικές δολοφονίες, κρεμάλες, πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών, τρομοκρατία, εργατικά τάγματα, εξορίες, βιασμούς, λεηλασίες, ένα δημιουργικό κομμάτι του Ελληνισμού που μπόρεσε μέσα σε μια πορεία 3.000 χρόνων να διατηρήσει την ταυτότητά του στη βόρεια Μικρά Ασία, πάνω από 700.000 Έλληνες που κατάφεραν να χτίσουν 1.400 σχολειά, να αναπτύξουν οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή εφάμιλλη μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, με θέατρα, εφημερίδες, πολιτισμό;

Είμαστε απόψε εδώ όχι μόνο για να αποδοκιμάσουμε ένα καλά σχεδιασμένο οργανωμένο έγκλημα που προκάλεσε Εθνική τραγωδία, αλλά και για να απαιτήσουμε την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας από περισσότερες χώρες και φυσικά από τη χώρα αυτουργό, την Τουρκία.

Να ζητήσουμε από τους απογόνους των θυτών, να συμβιώσουν δημιουργικά και ειρηνικά με όλους τους λαούς.


Είμαστε εδώ για να παραδειγματιστούμε από όλους αυτούς που επιβίωσαν της τουρκικής θηριωδίας και κατέφυγαν στη νότια Ρωσία αλλά και στη μητέρα Ελλάδα, όπου ενσωματώθηκαν, προχώρησαν στη ζωή τους και έκαναν τον πόνο και την απώλεια.

Ο δημοσιογράφος και Ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Διαμαντόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του, επικρότησε τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και συνεχάρη όλους όσους έδωσαν αγώνες για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα και να αποδοθούν οι χώροι στους πολίτες και το Δήμο.

Νίκος Μιχαηλίδης: Οι μνήμες μας καταδιώκουν

Οι ιστορίες των παππούδων και γιαγιάδων που επιβίωσαν, μέχρι και σήμερα αντηχούν στα αυτιά και στις καρδιές μας, δονούν τη συνείδησή μας, ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, ακόμα και αν προσπαθούμε να το απωθήσουμε από τη μνήμη μας, ακόμα και αν οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Ίσως όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι και καταλαβαίνουμε καλύτερα τι πέρασαν οι πρόγονοί μας.

Οι ιστορίες τους επανέρχονται κατά καιρούς και δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε. Αυτές οι μνήμες είναι που μας περικυκλώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε διαφορετικοί από τους άλλους συμπολίτες μας.

Δείτε, είμαστε απόψε εδώ συναθροισμένοι και μιλούμε και σκεφτόμαστε για αυτά τα θέματα, εν μέσω μνημονίων, συντάξεων που περικόπτονται, νέων παιδιών που σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Δεν είναι πολυτέλεια αυτή η συζήτηση για την ιστορική μνήμη φίλες και φίλοι, είναι απαραίτητος όρος για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να δημιουργούμε και να παράγουμε ριζωμένοι στον τόπο μας και όχι ως πλανήτες και μετανάστες.

Είμαστε απόγονοι προσφύγων και την εμπειρία της προσφυγιάς των προγόνων μας και τη νοσταλγία και τον πόνο τους την διαχειριζόμαστε και την κουβαλάμε σχεδόν καθημερινά, στα τραγούδια που επιμένουμε να ακούμε, στον ήχο του ζουρνά και της λύρας, στα φαγητά που μας αρέσει να τρώμε, στους χορούς που επιμένουμε να αναπαριστούμε και να χορεύουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια,στην αγάπη μας για τα χωριά και την ύπαιθρο, στα πράγματα που μας συγκινούν, στις σχέσεις μας με τους ηλικιωμένους, και στην αντίληψή μας για το θνητό, το πεπερασμένο της ανθρώπινης φύσης μας. Τι μας λένε οι ιστορίες των προγόνων μας, τι μας καλούν να αφουγκραστούμε και να πράξουμε;

Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών και παρευρέθηκαν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, ο εκπρόσωπος από «Το Ποτάμι» Γιώργος Τσαούσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, ο Ερευνητής και πρώην Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών Γεώργιος Παυλίδης και από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά, ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κίκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, Δημήτρης Αθάνατος, Στέφανος Βάρφης, Κώστας Πάντσης, Σάκης Λαζαρίδης, οι εντεταλμένοι Στέφανος Γιαννουλίδης, Δημήτρης Λαλές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαράντης Καρβουνίδης, Αβραάμ Κωτσίδης, Νικόλαος Παυλίδης, Σάββας Σερασίδης, Γιώργος Στολτίδης, Γιώργος Λίλτσης, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης και Τοπικοί Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Παύλου Μελά.