Προ των ευθυνών της, θέτουν τη ΔΙΣΥΠΕ οι Ομοσπονδίες Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού |
Προ των ευθυνών της, θέτουν τη ΔΙΣΥΠΕ οι Ομοσπονδίες Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού και συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ενόψει του επερχόμενου τακτικού συνεδρίου που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΙΣΥΠΕ για τον Αύγουστο του 2017, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ κ. Παρχαρίδη.
Στην επιστολή τους οι Ομοσπονδίες του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρουν:
Λάβαμε την από 10.04.2017 επιστολή του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ, η οποία μας ενημερώνει για την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ και αφορά την διεξαγωγή του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στις 5 και 6 Αυγούστου 2017.
Σε αυτήν την απόφασή σας αλλά και στα δεδομένα με τα οποία θέλετε να διεξαχθεί το συνέδριο, επιτρέψτε μας να τοποθετηθούμε και ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που εδώ και καιρό σας έχουμε ανακοινώσει, οι οποίες στόχο έχουν να πετύχουμε την πολυπόθητη ενότητα του ποντιακού χώρου και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο.
Με την επιστολή μας από 04.07.2016 σας προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές άρθρων του καταστατικού της συνομοσπονδίας, οι οποίες αλλαγές είχαν και έχουν στόχο την δημοκρατικότερη εσωτερική διαδικασία διοίκησης της συνομοσπονδίας.
Δυστυχώς σε όλες τις επαφές που είχαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και στα πλαίσια των δύο καταστατικών συνεδρίων που οργάνωσε η συνομοσπονδία, δεν έγινε από την πλευρά σας ως πρόεδρος, καμία προσπάθεια να τοποθετηθείτε και να εισηγηθείτε επίσημα έστω και μια από τις προτάσεις μας.
Αν και ανεπίσημα και εσείς αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ κάνατε λόγο για υιοθέτηση του 80 και 90 % των προτάσεων μας, σε κανένα από τα δύο καταστατικά συνέδρια δεν προχωρήσατε σε αλλαγή έστω και μίας εκ των προτάσεων μας, κάτι που μας αναγκάζει να πιστέψουμε πως στην πραγματικότητα δεν θέλετε την αλλαγή του καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ.
Η άποψη σας αλλά και στελεχών που συμμετείχαν στα δυο καταστατικά συνέδρια, ότι δεν προχωρήσατε σε ψήφιση αλλαγών του καταστατικού διότι δεν συμμετείχε καμία ομοσπονδία εκτός της Ελλάδος, θεωρούμε πως μόνο ως δικαιολογία θα πρέπει να την εκλάβουμε, διότι γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς αλλά και άλλοι συνάδελφοι, με το υπάρχον καταστατικό η δική μας παρουσία αριθμητικά αλλά και νομικά δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο, παράλληλα γνωρίζετε πολύ καλά πως με το υπάρχον καταστατικό δεν υπήρχε νομικό κόλλημα λόγου της απουσίας των Ομοσπονδιών, άλλωστε η συμμετοχή και η εγκυρότητα των συνεδρίων κρίνετε από την συμμετοχή των συνέδρων και όχι από τις Ομοσπονδίες που είναι μέλη της ΔΙΣΥΠΕ.
Με δεδομένο ότι η σύγκλιση ενός καταστατικού συνεδρίου, αλλά και του επαναληπτικού στην συνέχεια σε τόσο μικρό διάστημα δεν έδινε την δυνατότητα συμμετοχής μελών μας σε αυτό, κάτι που αποδεικνύετε και με την πολύ μικρή συμμετοχή συνέδρων και εντός του ελλαδικού χώρου, και στα δυο καταστατικά συνέδρια, η οποία τελικά δεν ξεπέρασε τους 30 συνέδρους.
Πώς έχετε την απαίτηση να έρθουν εκπρόσωποι σωματείων από το εξωτερικό οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να ταξιδέψουν έως και 24 ώρες να πληρώσουν τεράστια ποσά σε έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ενδιαφέρον και μετακίνηση ακόμη και εντός της πόλης που γίνεται το συνέδριο εάν κρίνουμε ότι μόνο από την πόλη της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να υπήρχαν πάνω από 150 σύνεδροι, οι οποίοι θα πρέπει απλά να μετακινηθούν προς την αίθουσα του συνεδρίου χωρίς κανένα οικονομικό κόστος μετακίνησης, κάτι που τελικά δεν έγινε, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έχει προβληθεί και προωθηθεί το συνέδριο στην Ελλάδα.
Αξιολογώντας όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως δεν υπάρχει πραγματική διάθεση πρωτοβουλιών και δράσεων προς την ενότητα του ποντιακού χώρου, κάτι που θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο οργανωμένος απόδημος Ποντιακός Ελληνισμός, ο οποίος αγωνίζεται μόνος του στις χώρες υποδοχής του, έχει δείξει ότι μπορεί να πετύχει αρκετούς από τους στόχους που έχει θέσει και θα περίμενε την στήριξη των φορέων εντός Ελλάδος, δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια γίνεται το αντίθετο, η διχόνοια που υπάρχει μέσα στην Ελλάδα γίνεται αφορμή, σε τακτά χρονικά διαστήματα να έχουμε και εμείς εντός των οργάνων μας διάφορες αναταράξεις και προβλήματα, κάτι που έγινε και το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σας δηλώνουμε λοιπόν πως εάν δεν υπάρξει πρώτα αλλαγή του Καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ομοσπονδίες να συμμετέχουν, και παράλληλα να μπορεί να γίνει μια δημοκρατική εκλογή του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την γενική συνέλευση και παράλληλα θα αναλάβουμε από κοινού άλλες πρωτοβουλίες για την ένωση και οργάνωση του ποντιακού χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σας προτείνουμε λοιπόν να καθυστερήσετε την σύγκλιση του Τακτικού συνεδρίου, κάτι που επιτρέπει το καταστατικό για 6 μήνες και σε αυτό το διάστημα να κινήσετε τις διαδικασίες αλλαγών του καταστατικού ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την πολυπόθητη ενότητα.
Βασικές προτάσεις μας όπως γνωρίζετε για την αλλαγή του καταστατικού είναι
- Δημιουργία 5 Περιφερειών.
- Σύνολο Δ.Σ. 18 ατόμων
- 3 μέλη στο Δ.Σ. από κάθε περιφέρεια, εκτός της Ελλάδος η οποία θα έχει 6 μέλη.
- Ο πρόεδρος το Δ.Σ. εκλέγεται από τα μέλη του Δ.Σ.
- Ο ρόλος της συνομοσπονδίας είναι συντονιστικός.
Περιμένουμε τις ειλικρινές πρωτοβουλίες από μέρους σας και ελπίζουμε πως έστω και την ύστατη στιγμή να επικρατήσει η λογική της συλλογικότητας και της συνεργασίας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και πάλι όλοι μαζί.
Ελπίζουμε σε μία απάντησή σας έως το τέλος της 30ης Ιουνίου 2017.
Σε κάθε άλλη περίπτωση σύσσωμες οι ομοσπονδίες του απόδημου ποντιακού ελληνισμού θα προχωρήσουν σε μία δική τους πορεία και οργάνωση.
Με εκτίμηση,
Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης
Ομοσπονδία Ποντίων Αμερικής
Ομοσπονδία Ποντίων Αυστραλίας