Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Αυστρία

Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Αυστρία
Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Αυστρία

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Βιέννης «ο Ξενιτέας», στις 19 Μαΐου 2017, στο Amtshaus für den 4en Bezirk, με θέμα την Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό των Ποντίων. Έδωσαν το παρόν μέλη και φίλοι του συλλόγου, εκπρόσωποι της ελληνικής πρεσβείας, του προξενείου και ελληνικών τοπικών συλλόγων, καθώς και η Εκκλησία, εφόσον η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.

Ήταν ένα πολύ συγκινητικό οπτικοακουστικό ταξίδι, που επιμελήθηκε ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός ποντιακής καταγωγής Γιώργος Κοτανίδης. Η χαρακτηριστική φωνή του σε συνδυασμό με την λεπτομερή και πολύ ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των δραματικών ιστορικών γεγονότων, βασιζόμενος σε προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, δεν άφησε κανέναν αμέτοχο συναισθηματικά στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα.

Η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός Έρη Μπακάλη συμμετείχε στο αφηγηματικό κομμάτι, ενώ την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο Χρήστος Νικολαΐδης, ο Βασίλης και ο Λευτέρης Λιάπης, τα «παιδία», όπως πολύ γλυκά τους αποκάλεσε ο Γιώργος Κοτανίδης.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τα τραγικά συμβάντα, αυτά που στιγμάτισαν τον Πόντο κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μαρτυρίες των επιζώντων, η διεθνής βιβλιογραφία καθώς και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών περιέχουν αδιάσειστα στοιχεία για την Γενοκτονία κατά των Ποντίων από την οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η 19η Μαϊου ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα μνήμης για την  Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» το 1994. Όλοι εμείς, ανεξάρτητα από την καταγωγή μας, έχουμε χρέος να μνημονεύουμε και να τιμούμε όλους αυτούς τους γενναίους Πόντιους, αυτούς που γλίτωσαν και τα κατάφεραν, αλλά κυρίως τα αδικοχαμένα θύματα αυτής της τραγικής Γενοκτονίας.

Πηγή: Hephaestuswien