Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Ν. Φίλης: «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Ν. Φίλης: «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις  για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Νικητή θεωρεί τον εαυτό του στην άτυπη «μάχη» με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Νίκος Φίλης, καθώς -όπως υποστηρίζει- τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, για τα οποία ξέσπασε η διαμάχη, θα είναι τον Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, με συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία», εμμένει στις απόψεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ επικρίνει και πάλι την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ουσιαστικά μετάθεση της ρύθμισης του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις  για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Επιμένετε στις απόψεις σας για τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Το θέμα της τουρκικής θηριωδίας σε βάρος των Ποντίων έχει συζητηθεί στη Βουλή, όπου έχει διατυπωθεί η επίσημη θέση για τη Γενοκτονία. Σε επιστημονικό επίπεδο είναι φυσικό να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, που όμως δεν αμφισβητούν την ιστορική πραγματικότητα της σφαγής και του ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού, γεγονότα που συνέβησαν πριν από περίπου 100 χρόνια μέσα στο κλίμα της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης εθνικών κρατών μέσα από πολέμους και εθνοκαθάρσεις, που με βαρύ τίμημα -είναι αλήθεια- οδήγησαν στην εθνική ομοιογένεια των κρατών. Ιδιαίτερα οι Ελληνες Πόντιοι, οι οποίοι ως πρόσφυγες υπέστησαν μειωτικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές από συντηρητικούς κύκλους στη χώρα μας, πάλεψαν και αναδείχτηκαν πρωτεργάτες για την οικονομική και την πολιτική ανάπτυξη της χώρας. Τιμούμε, λοιπόν, τη μνήμη των νεκρών τους αλλά και τη μεγάλη συνεισφορά τους στην πρόοδο του Ελληνισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια εδώ...