Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Εκδηλώσεις για το γενέθλιο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου

Εκδηλώσεις για το γενέθλιο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου
Εκδηλώσεις για το γενέθλιο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου

Ο Άγιος Ευγένιος, είναι ο άγιος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με την Τραπεζούντα του Πόντου, αλλά και με τον αγώνα για την επικράτηση του Χριστιανισμού έναντι των ειδώλων της παλιά θρησκείας. Ο Άγιος Ευγένιος έζησε στην Τραπεζούντα τον 3 ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για την πίστη του, μαζί με άλλους τρείς νέους, τον Κανίδιο, τον Ουαλέριο και τον Ακύλα. Με το μαρτύριο του οι άγιοι και κυρίως ο Ευγένιος, με την μετέπειτα θαυματουργική δράση του, έγιναν σύμβολα αντίδρασης στα δεσμά τους ψεύδους και αφοσίωσης του ενός και μοναδικού Θεού.

Ο ναός και η μονή του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα ενισχύθηκε από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες καθώς και τους αυτοκράτορες της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Μάλιστα ο πρώτος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας ο Αλέξιος Α΄ (1204-1222), αμέσως μόλις ίδρυσε την Αυτοκρατορία του, στέφθηκε συμβολικά στο ναό του Αγίου Ευγενίου. Η λαϊκή αφήγηση έχει διασώσει πλήθος θαυμάτων του Αγίου Ευγενίου που έσωσαν την πόλη της Τραπεζούντας από επιδρομές και ασθένειες, αλλά η ευεργετική του παρέμβαση διασώζεται και σε διηγήσεις θαυμάτων μεμονωμένων προσώπων. Το γεγονός αυτό των θαυμάτων ενδυνάμωσε την πίστη του και τη λατρεία των κατοίκων της Τραπεζούντας προς τον Άγιο Ευγένιο.

Η γιορτή του Αγίου Ευγενίου εορταζόταν την 21η Ιανουαρίου ημέρα του μαρτυρίου του. Από τον 9ο αιώνα όμως, καθιερώθηκε να γιορτάζεται και η ημέρα των γενεθλίων του που είναι στις 24 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο πολιούχος της Τραπεζούντας και οι Πόντιοι απανταχού ποτέ δεν ξεχνούν, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ καλεί τους πιστούς αλλά και τα σωματεία μέλη του, να παραστούν με τα λάβαρα- σύμβολά τους, καθώς και τους λυράρηδες, ώστε να συνοδεύσουν την περιφορά της εικόνας, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 7 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στο Αρκαδικό Νομού Δράμας. Επίσης, την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 7 μ.μ στον ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά Νομού Ροδόπης, θα ψαλλεί Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Η φήμη και η λατρεία του Αγίου Ευγενίου ήταν τόσο διαδεδομένη στην Τραπεζούντα, ώστε κατά την διάρκεια της γιορτής του συγκεντρώνονταν χιλιάδες προσκυνητές.

Σχετικά θέματα