Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους
Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους
 
Η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 θες και στη Λάρισα με εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος και στην πλατεία Αβέρωφ. Εκδηλώσεις στις οποίες περίσσεψαν η συγκίνηση και ο διακαής πόθος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία και την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, η φιλόλογος Μαγδαληνή Τσιφλικιώτου, σε ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «ιδιαίτερη θέση στη Γενοκτονία κρατά η γυναίκα και το μικρό παιδί, αφενός λόγω της σημαντικότητας στην κοινωνία και την οικογένεια, αφετέρου γιατί ήταν αποδέκτες όλων των επιπτώσεων της Γενοκτονίας (χηρεία, προσφυγιά, βιασμός, ορφάνια). Η Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας έγινε με πρόθεση και σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης. Η σημερινή μέρα αφιερωμένη στη μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας έχει αναγνωρισθεί από πολλές χώρες που υπηρετούν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Αναγνωρίζουν ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός έφερε νέα πνοή στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους

Αναστήθηκαν οι Πόντιοι πρόσφυγες από τις στάχτες τους με την εργατικότητά τους, τη μόρφωσή τους το πείσμα και την ελληνοχριστιανική παράδοση και μαζί ανέστησαν και όλους τους Έλληνες, παρόλο που αυτοί τους περιφρονούσαν στην αρχή και τους χλεύαζαν. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στους Πόντιους που τους άρπαξαν με τη βία, οικογένεια, περιουσία, πατρίδα αλλά όχι την ελληνική ψυχή και τη χριστιανική πίστη τους. Τουρκία και Ευρώπη μοίρασαν τα ιμάτιά τους, πουλούσαν το αίμα των Ελλήνων και των Αρμενίων με το βάρος του χρυσού. Επιδίωξαν να κάνουν τους Έλληνες λαό μουσείων, αλλά δεν τα κατάφεραν. Για να ησυχάσουν οι ψυχές των αδικοχαμένων αδερφών μας και για να αποτραπούν νέες γενοκτονίες, πρέπει να αγωνιστούμε δυναμικά για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από το Τούρκικο κράτος και τη Διεθνή Κοινότητα. Αναγνώριση που επιβεβαιώνει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να γίνει σεβαστή η ύπαρξή του σύμφωνα με το δίκαιο και την ιστορική αλήθεια».

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους

Ετοιμάζεται η πλατεία

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, στην οποία ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Στάθης Κατσίδης, ευχαρίστησε καταρχήν τον Δήμο Λαρισαίων και τον δήμαρχο Καλογιάννη Απόστολο που έκανε πράξη την υπόσχεσή του ότι του χρόνου στην εκδήλωση της γενοκτονίας η πλατεία Αλησμόνητων πατρίδων θα είναι έτοιμη.

Στη συνέχεια μίλησε για «το ιερό χρέος, που έχουμε αναλάβει οι απόγονοι Πόντιοι, απέναντι στην ιστορική αλήθεια, τις αξίες του ανθρωπισμού αλλά προπάντων απέναντι στις 353.000 ψυχές των Γενοκτονημένων προγόνων μας και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο. Ένα χρέος που καθιστά μονόδρομο τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έως την τελική Δικαίωση. Και θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς, πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που γνώρισε ο σύγχρονος κόσμος».

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους Πόντιους

Ακόμη ο κ. Κατσίδης αναφέρθηκε «στο πλήθος των συμπατριωτών του ποντιακής καταγωγής, τούρκων πολιτών, στους οποίους δεν αναγνωρίζεται ούτε καν το στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας του λόγου. Πρόσφατο παράδειγμα -τόνισε χαρακτηριστικά- η φυλάκιση του αγωνιστή συμπατριώτη Γιάννη–Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος και βρίσκεται εκ νέου φυλακισμένος με προσχηματικές κατηγορίες. Το έγκλημά του ότι τόλμησε δημόσια να μιλήσει για τη Γενοκτονία των προγόνων μας. Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του».
Και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κατέληξε: Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, διατρανώνουμε σήμερα από εδώ, την ισχυρά αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους προγόνους μας, να αγωνιστούμε έως την τελική δικαίωση. Με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα στη μνήμη. Σας καλούμε σε συστράτευση για τον κοινό αγώνα ενάντια στην βαρβαρότητα».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ήτοι από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Αθ. Παιδή, τον αρχηγό ΑΤΑ Γ. Μπλιούμη, τον εκπρόσωπο της 1ης Στρατιάς, την κ. Ψάρρα ως εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστη και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.

Γ. Ρούστας