Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Με την εικόνα του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα οι εκδηλώσεις Μνήμης στη Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης

Με την εικόνα του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα οι εκδηλώσεις Μνήμης στη Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης
Με την εικόνα του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα οι εκδηλώσεις Μνήμης στη Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 η 98η επέτειος Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης ενώ το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η υποδοχή και λιτάνευση με κάθε τιμή και επισημότητα της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που για αιώνες φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (752 μ.Χ) στη Γαλίαινα και τα λείψανα Αγίων που φυλάσσονται στο κειμηλιοφυλάκιο της Μονής Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας. Στην υποδοχή συμμετείχαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πρέβεζας και Άρτας αλλά και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκαν την Ιερά Εικόνα στην είσοδο του χωριού ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ιωαννίκιος Μπίλιας αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο.

Ακολούθησε χαιρετισμός της προέδρου του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» κ. Στέλλας Χαϊτίδου που προσφώνησε τον εκπρόσωπο του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα Θεοδόση Κυριακίδη και τον ευχαρίστησε για την ικανοποίηση του αιτήματος μεταφοράς της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και των ιερών Λειψάνων Αγίων στην Αγία Τριάδα της Ν. Σαμψούντας.


Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Κυριακίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και διδάκτωρ ιστορίας, ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την πρόσκληση και αναφέρθηκε σε ιστορικές πληροφορίες περί της ιεράς Εικόνας και των αγίων Λειψάνων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Πλατεία «Αμισός» με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων, κατάθεση στεφάνων και ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντας.

Χαιρετισμό απεύθυνε η κα. Στέλλα Χαϊτίδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πρέβεζας κ. Λάζαρος Πιπιλίδης και ο κ. Γιολδάσης εκ μέρους της Περιφέρειας ενώ το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Μιχάλης Βαρλάς με θέμα «Η Διεθνής Ιστορία και η Ποντιακή Γενοκτονία».

Ακολούθησε μουσικό ταξίδι ενώ την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου κ. Κώστας Ματέρης, η δημοτική σύμβουλος κα  Αγγέλη – Παπαϊωαννίδου Ελευθερία, ο πρώην Δήμαρχος Μελισσίων και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού Δημήτριος Τομπουλίδης.

Η εκδήλωσε έκλεισε με απονομή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από μέλη του συλλόγου.