Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν (Φωτο - Βίντεο)

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν
Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν

του Δημήτρη Τσάκα

Η γαλανόλευκη και η σημαία του Πόντου το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαΐου κυμάτιζαν υπερήφανες δίπλα στην αστερόεσσα στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν και μαζί με τους εκπροσώπους της Ομογένειας και των ποντιακών οργανώσεων έστελναν μήνυμα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν

Η εκδήλωση μνήμης για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, τους Ποντιακούς Συλλόγους και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά και παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και Βασίλειος Γκουρνέλος, αντίστοιχα.


Επίσης ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ενωσης «Ορφεύς» Τεντ Αστρινίδης, ο παλαίμαχος Βασίλειος Θεοδοσάκης, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας, ο Λου Κατσός, ο οποίος εκπροσωπούσε την ΑHEPA και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα ηγετικά στελέχη της Ομογένειας.

Μετά την έπαρση των σημαιών οι ομογενείς και η νεότερη γενιά των Ποντίων έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Τσιλφίδης παρουσίασε τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι «μαζί μας είναι και το δημοσιογραφικό επιτελείο του "Εθνικού Κήρυκα", το οποίο προβάλει με αφοσίωση τον αγώνα μας».

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν

«Είμαστε εδώ ενωμένοι για να ανανεώσουμε την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματά της», τόνισε ο κ. Τσιλφίδης.

Ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ενωσης «Ορφεύς» Τεντ Αστρινίδης ανέφερε ότι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών ξεκίνησε το 1908 με τη Γενοκτονία της Δυτικής Θράκης και συνεχίστηκε με τη γενοκτονία των Ποντίων και της Ιωνίας.

Η πρόεδρος της Παμποντιακής Νεολαίας Μαρία Κοκκινίδου υπογράμμισε ότι η νεότερη γενιά των Ποντίων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, η εκπαιδευτικός Βασιλική Τσανακτσίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Δημήτρης Μολοχίδης και ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ Γιώργος Τσιλφίδης.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στο μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τόνισε ότι «δεν λησμονούμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Στη συνέχεια, συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους προέτρεψε να αγωνίζονται ενωμένοι για τον κοινό σκοπό.

Τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδας και του Πόντου στο Μανχάταν

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας ολοκληρώθηκαν με την παράσταση που διοργάνωσε στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια ο Σύλλογος Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Βασιλική Τσανακτσίδου.