Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Η Ποντιακή φορεσιά στο επίκεντρο του 19ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας

Η Ποντιακή φορεσιά στο επίκεντρο του 19ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας
Η Ποντιακή φορεσιά στο επίκεντρο του 19ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας

της Χριστίνας Κοτανίδου

Για δεύτερη συνεχή ημέρα και με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίστηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες του 19ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας, με τη δεύτερη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το θέμα της ποντιακής φορεσιάς στη Σάντα από τον κ. Διονύση Μαργαρίτη. 

«Όταν μιλάμε για ποντιακή φορεσιά αναφερόμαστε σ’ εκείνη τη φορεσιά που φορούσαν οι Έλληνες του Πόντου», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης. 

Στις δεκαετίες του ’60 και ’70, δεδομένου ότι και οι ποντιακοί χοροί ήταν θεαματικοί και στην προσπάθειά τους να τους κάνουν ακόμη πιο θεαματικούς, άρχισαν να προστίθενται στις ποντιακές φορεσιές ποικίλα χρώματα, που τις έκαναν μεν εντυπωσιακές, αλλά απομακρύνονταν δε από το παραδοσιακό τους θέμα, τόνισε ο κ. Μαργαρίτης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για να μπορέσουμε να έρθουμε στην αρχική μορφή της φορεσιάς, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς τα υφάσματα και τα υλικά που χρειάζονται για να γίνει μία παραδοσιακή φορεσιά είναι αρκετά δυσεύρετα και αναζητούνται σε περιοχές εκτός της Ελλάδας.


«Ξεκινώντας τη διαδικασία της φορεσιάς θα πρέπει να υπάρχει ταυτότητα σε αυτό που κάνεις. Θα πρέπει επομένως αυτή να φέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φορεσιάς της εκάστοτε περιοχής. Πολλές φορές, διαπιστώνεται δυστυχώς σε χορευτικά τμήματα και ποντιακούς φορείς, η ανομοιομορφία των τμημάτων που συνθέτουν την ποντιακή φορεσιά, χωρίς δηλαδή τοπική και ιστορική συνοχή. Πρέπει να χρονολογούμε και να κατατάσσουμε αυτό το οποίο φοράμε, για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην παράδοση. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήγουμε να διαστρεβλώνουμε την παράδοση», συνέχισε ο κ. Μαργαρίτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Πόντο, όπως επισημάνθηκε στην εισήγηση, λόγω της μεγάλης εξέλιξης και του πολιτισμού, οι ποντιακές φορεσιές καταργήθηκαν και χρησιμοποιούνταν μόνο σε μεγάλες και επίσημες εκδηλώσεις, όπως σε ένα γάμο ή μία βάφτιση. Οι Έλληνες του Πόντου δεν φορούσαν λοιπόν καθημερινά τις φορεσιές, με εξαίρεση ωστόσο, μερικά χωριά που διατήρησαν αυτή τη νοοτροπία και παράδοση.

«Η δική μου συμβουλή είναι να προσέξουμε γενικά πώς ντυνόμαστε και τι βγάζουμε προς τα έξω. Θα πρέπει η ποντιακή φορεσιά να ανταποκρίνεται στο παραδοσιακό της στοιχείο και να αποφεύγονται κάποιες ίσως υπερβολές, που συνηθίζεται πλέον να τη συνοδεύουν. Πρόκειται για μια παράδοση, την οποία εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μαργαρίτης.