Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Με την στήριξη των Ποντίων της Αυστραλίας το Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτολόγων

Με την στήριξη των Ποντίων της Αυστραλίας το Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτολόγων
Με την στήριξη των Ποντίων της Αυστραλίας το Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτολόγων

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Παναγιώτη Παπουλίδη, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας έχει γίνει χορηγός του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γενοκτολόγων, το οποίο λαμβάνει χώρα στο πανεπιστήμιο της Κουηνσλάνδης από την Κυριακή 9 μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017.

Με κεντρικό θέμα “Η Δικαιοσύνη και η Πρόληψη της Γενοκτονίας” (Justice and the Prevention of Genocide), θα παρουσιαστούν 146 εισηγήσεις, έντεκα ταινίες και έξι καλλιτεχνικές εκθέσεις από συνέδρους από 25 χώρες στη διάρκεια του πενταήμερου συνεδρίου.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι του Θεοδώρου Πελεκανίδη (Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου) με τίτλο “Η Παρουσίαση της Γενοκτονίας την Εποχή του Μεταμοντερνισμού» και του Παναγιώτη Διαμάντη (Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ) «Συμπλεκόμενες Ιστορίες: Η Γενοκτονία στο Αυστραλιανό Πρόγραμμα Διδακταίας Ύλης».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Συνεδρίου: «Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας είναι το ανώτατο όργανο των Αυστραλιωτών Ελλήνων των προγόνων των οποίων προέρχονται από τον Πόντο (οι ακτές του Ευξείνου Πόντου) της περιοχής της Ανατολίας. Με παρατήματα σε Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Καμπέρρα, Αδελαϊδα και Πέρθη, η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας επικεντρώνεται στον πολιτισμό και στην πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους.»

“Πρόκειται για μία ιστορική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας,» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Παπουλίδης, «μία κίνηση με την οποία επεκτείνουμε το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων εκτός ομογένειας.»

Με τη σειρά της, η κα. Μαρία Άνθονυ, πρόεδρος του Ποντοξενιτέα του Σύδνεϋ, ανέφερε: «Ο κόσμος εξελίσσεται, το παγκόσμιο χωριό είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν αρκεί να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις στις λέσχες μας για την Ημέρα Μνήμης και να λέμε "Εντάξει. Βγάλαμε την υποχρέωση"».

«Η υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμμένους προγόνους μας είναι διαρκής – χρειάζεται συνεχείς δουλειά, τόσο για την επιμόρφωση επιστημόνων και πολιτικών, όσο και για την αφύπνιση των επόμενων γενεών Ελλήνων της Διασποράς», συμπλήρωσε η κα. Άνθονυ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του συνεδρίου https://law.uq.edu.au/justice-and-prevention-genocide.