Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ένα μνημόσυνο "νυν και αεί" στο λιβάδι των αετών της Μπάφρας του Πόντου, στο Μαργαρίτη Ξάνθης

Ένα μνημόσυνο "νυν και αεί" στο λιβάδι των αετών της Μπάφρας του Πόντου, στο Μαργαρίτη Ξάνθης
Ένα μνημόσυνο "νυν και αεί" στο λιβάδι των αετών της Μπάφρας του Πόντου, στο Μαργαρίτη Ξάνθης

Υπό τη σκέπη των φτερών του αετού, του συμβόλου του Πόντου, οι 58 γνήσιοι απόγονοι των θρυλικών ανταρτών της Μπάφρας, πλάι σε λίγους αλλά επίσης ανθεκτικούς Προυσιώτες, αναπαύονται και μαρτυρούν σε κάθε επισκέπτη του πανέμορφου Μαργαριτίου της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, τη δική τους προσωπική περιπέτεια ως αναπόσπαστα μέρη, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, ενός κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας που θα κλείσει μόνο όταν η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ως τότε όμως, οι δικοί τους απόγονοι φρόντισαν να βάλουν θεμέλια στην ιστορία, να τη διδάσκουν εκτός από σελίδες βιβλίων και πάνω στη γη που φιλόξενα τους αγκάλιασε και ούτε μια στιγμή δεν τους επέτρεψε να λησμονήσουν την πατρίδα που εξαναγκάστηκαν, βιαίως, να εγκαταλείψουν... Ναι, και εδώ στο ορεινό Μαργαρίτι ξεπροβάλλουν πολύ νωρίς οι πρώτες αχτίδες του ήλιου το ξημέρωμα και στη δύση του, είναι από τους πρώτους οι Μαργαριτιώτες, που βλέπουν τη νύχτα να κοντοφτάνει…

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαργαριτίου "Ο Άγιος Νικόλαος", από τους παλαιότερους συλλόγους στην Ξάνθη με έτος ίδρυσης το 1981, αποφάσισε, ενσυνείδητα, να αντισταθεί στη δεύτερη εγκατάλειψη – και αυτή για την επιβίωση αλλά κάτω από άλλες συνθήκες- του πανέμορφου χωριού. Με πανίσχυρο σύμμαχο την ιστορία, με την ανείπωτη αγαλλίαση της εκπλήρωσης του χρέους απόδοσης τιμής στο γενετικό υλικό που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά, εγκαινίασαν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2017 το μνημείο τιμής και ιστορικής μνήμης των προγόνων τους, με την αναγραφή όλων των ονομάτων των πρώτων οικογενειών προσφύγων, στη μαρμάρινη πλάκα με τον εμβληματικό αετό να δεσπόζει στο μνημείο.

Ακολούθησε η δημόσια παρουσίαση των γενεαλογικών δένδρων που άφησαν πίσω τους, με πλάκες που στήθηκαν λίγο πιο πέρα, στο "Λιβάδι των Αετών της Μπάφρας" γιατί απλά η ιστορία και ζώσα είναι και δεν κρύβεται, δεν στρογγυλοποιείται, δεν παραχαράσσεται και δεν αποσιωπείται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Καρασακαλίδης, σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης και με τον γνήσιο, ανεπιτήδευτο, λόγο του συγκίνησε ακροατές και ακροάτριες της ενημερωτικής εκπομπής – παρών και ίδιος σε κάποια μόνο από τα πολλά τηλεφωνήματα που δέχθηκε το ραδιόφωνο για να συγχαρούν το σύλλογο- ενημέρωσε του συμπολίτες του, λίγες μέρες πριν για όλα όσα θα γινόντουσαν στο Μαργαρίτη.