Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Πόντος - Κύπρος: Μια ιστορία, ένας Πόνος (Video)

Πόντος - Κύπρος: Μια ιστορία, ένας Πόνος (Video)
Πόντος - Κύπρος: Μια ιστορία, ένας Πόνος (Video)

Με όραμα την ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου και του Πόντου, δυο τόπων που τους συνδέει κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου, καθώς και αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος – Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας. Γενικός χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου προβλήθηκε ένα βίντεο διάρκειας, 12 λεπτών περίπου, σε αφήγηση Χριστίνας Σαχινίδου και Στέλιου Ιγνατιάδη.

Το βίντεο προέβαλε την κοινή ιστορία και τον κοινό αγώνα του Πόντου και της Κύπρου, ευαισθητοποιώντας το κοινό με την παρουσίαση των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας, τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών.