Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Οι "Μωμόγεροι" παρουσίασαν τον Ελληνικό πολιτισμό στο Ντονέτσκ

Οι "Μωμόγεροι" παρουσίασαν τον Ελληνικό πολιτισμό στο Ντονέτσκ
Οι "Μωμόγεροι" παρουσίασαν τον Ελληνικό πολιτισμό στο Ντονέτσκ

Ένα ιδιαίτερο ταξίδι είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν τα μέλη της αποστολής του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι", τα οποία βρέθηκαν κοντά στους Έλληνες της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κας Έλενας Πρόνταν (Prodan Elena), για τέσσερις μέρες.

Η άψογη διοργάνωση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού κορυφώθηκε σε δύο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 στο μαρτυρικό ελληνικό χωριό Στύλα και την επομένη, 10 Ιουλίου, στο κεντρικό θέατρο του Ντονέτσκ, με τη συμμετοχή των τοπικών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων «Παναΰρ» και «Πατρίδα». Ήταν η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου που πολιτιστική αποστολή έσπασε το εμπάργκο και συστρατεύτηκε με όπλο τον πολιτισμό.


Οι διοργανωτές φρόντισαν να μεταδώσουν μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και του πολιτισμού που προϋπήρχε, μέσα από επισκέψεις σε ιστορικά και λαογραφικά μουσεία στην πόλη του Ντονέτσκ και στο χωριό Σταρομπέσεβο. Οι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα βίωσαν συγκλονιστικές καταστάσεις και είδαν πρωτόγνωρες εικόνες που δημιουργούν ποικιλία συναισθημάτων. Είδαν βομβαρδισμένα μουσεία και ως εκθέματα τις οβίδες που σκότωσαν τους συμπατριώτες τους. Αντίκρισαν γονείς να στέκουν μπροστά στη φωτογραφία του νεκρού παιδιού τους που έπεσε για την πατρίδα. Είδαν ελληνικής καταγωγής πολεμιστές που θα ζήλευε ακόμη κι ο μυθικός Διγενής, τόσο για τη σωματική τους διάπλαση όσο και για την ανδρεία τους. Άκουσαν να μιλούν «ρουμαίικα», μια ιδιαίτερη διάλεκτο, κοντά στην ποντιακή. Ένιωσαν τη ζεστασιά στην καρδιά των κατοίκων, όταν αντικρίζουν Έλληνες από την Ελλάδα.

Με ανίκητο όπλο τον ελληνικό πολιτισμό, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Αλεξανδρίδης, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Κύπρου, της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου και του Πόντου.


Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Γαβριήλ Αβραμίδη για την ιδέα του να επισκεφθούν το ηρωικό Ντονέτσκ, όπως επίσης την Αμαζόνα Ελληνίδα κα Έλενα Πρόνταν που με την επιμονή και τη μεθοδικότητά της κατόρθωσε να διοργανωθεί με άψογο τρόπο η μετάβασή της αποστολής και η εκεί φιλοξενία της. Ουσιαστική ήταν και η συμβολή του Ιωάννη Ζελίλωφ που, ακολουθώντας την αποστολή, ανέλαβε επιτυχώς χρέη μεταφραστή και φωτογράφου, τον πατέρα Βαντίμ, ιερέα της επιβλητικής εκκλησίας «Αναλήψεως του Κυρίου» που κοιτάζοντάς στα μάτια τους καλεσμένους προσευχήθηκε για ό,τι επιθυμούσαν, τους μουσικούς που συνόδεψαν, οι οποίοι, αφήνοντας ένα «εύκολο» μεροκάματο στην Ελλάδα, ακολούθησαν την αποστολή, τον Παναγιώτη Κουτούζο στο λαούτο και το τραγούδι, το Φωκά Μουρτζάκη στη λύρα και το τραγούδι, το Βασίλη Φωλίνα στη λύρα το ζουρνά και το αγγείον και το Γιάννη Νικολαΐδη στο νταούλι.

Επίσης θερμές ευχαριστίες εκφράζει προς το Υπουργείο Πολιτισμού Ντονέτσκ που ανέλαβε όλα τα έξοδα φιλοξενίας και ιδιαιτέρως την υφυπουργό Πολιτισμού κα Κραχμαλιούκ Βέρα Γκενάντιγιεβνα, που ήταν συνέχεια δίπλα στην Ελληνική αποστολή, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των Ελλήνων του Ντονέτσκ για να εξασφαλίσει τη μετάβασή προς στην περιοχή και όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η αποστολή και το «ελληνικό φεστιβάλ».