Η φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων και οι καταγγελίες για "υπόγειο πόλεμο" |
Με έντονα πολιτικά μηνύματα και σαφή προδιάθεση να μην αποσυρθεί η φανέλα, το βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου παρουσίασε την επετειακή της εμφάνιση, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων.
Η παρουσίαση έγινε στο θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, παρουσία μερικών δεκάδων θεατών. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος και τιμήθηκε από το μέλος του συλλόγου και πολιτευτή ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και νυν γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο αθλητής μεγάλων διαδρομών Γιώργος Ζαχαριάδης ο οποίος τιμήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Μαυρόπουλο για το γεγονός ότι έτρεξε ως την Παναγία Σουμελά στον Πόντο και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Σαχινίδης. Στο τέλος της εκδήλωσης, χορευτές από σύλλογο Ποντίων Ξάνθης χόρεψαν ποντιακούς χορούς μαζί με τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Δεν αποσύρεται η φανέλα
Παρά τις πιέσεις και τον "υπόγειο πόλεμο", όπως τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Κακουλίδης, η ομάδα δεν θα αποσύρει την φανέλα. "Σύσσωμο το Δ.Σ. της ομάδας αποφάσισε να προσθέσουμε στη φανέλα το έμβλημα της γενοκτονίας, ενόψει των 100 χρόνων από τη γενοκτονία. Δεν περιμέναμε ότι θα προκαλούσαμε ή θα στεναχωρήσουμε κάποιους με την πράξη μας. Προχωρήσαμε σε αυτή την πράξη σεβόμενοι τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν από τον Κεμάλ και του Νεότουρκους. Παρόλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις από το τουρκικό προξενείο -και συνεργάτες του στο ν. Ροδόπης- και το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Κάποτε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους", μας δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση της ομάδας και τις αντιδράσεις που αυτή έφερε.
Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν θα υποχωρήσει. "Είμαστε ένα μικρό χωριό που υπηρετεί τον αθλητισμό και τιμά τον Πόντο. Δεν θα κάνουμε πίσω. Για εμάς αυτή είναι η ιστορία μας. Το DNA μας είναι από το Καρς και η φανέλα μας νόμιμη, αλλά δεχόμαστε υπόγειο πόλεμο. Όποιοι έχουν αντίρρηση, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα, για να διαλευκάνουν την αλήθεια" και σημείωσε πως στην Κομοτηνή ακόμη δεν έχει στηθεί μνημείο γενοκτονίας των Ποντίων.
Για το λόγο που επέστρεψε στην ομάδα, μετά από διετή "αδράνειά" του, εξήγησε πως "πριν δυο χρόνια αποχώρησα από την ομάδα, αφήνοντάς τη στη νέα γενιά. Δυστυχώς, όμως, η νέα γενιά δεν είναι για τα δύσκολα, μόνο για τα εύκολα. Μπήκα μπροστά για να τραβήξω ξανά κουπί".
Και ο κ.κ. Παντελεήμων μίλησε για τη σημασία της εν λόγω φανέλας. "Η ομάδα σας, εκτός από την αγωνιστικότητα εντός γηπέδων, έχει δώσει κι ένα ακόμη σημαντικό νόημα, ότι δηλαδή δεν ξεχνάμε τους προγόνους μας και τις ρίζες μας. Η Παναγία να φυλάει τον τόπο μας, να ανασυγκροτεί το νου και την καρδιά μας", είπε και πρόσθεσε ότι "οι θυσίες των προγόνων μας πρέπει να αποτελέσουν ορόσημο για το σήμερα και το αύριο".
Το νομικό μπλέξιμο
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας FIFA, οι κανόνες της οποίας διέπουν ακόμη και τα ερασιτεχνικά σωματεία, δεν επιτρέπονται υβριστικά ή ρατσιστικά συνθήματα στις φανέλες. Ότι δεν συντρέχει λόγος απόσυρσής της, καθώς είναι καθόλα νόμιμη, απαντά ο Στέφανος Τανιμανίδης.
"Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία για τα δρώμενα του ελληνικού και του τοπικού αθλητισμού. Σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος, είναι γνωστό πως απαγορεύονται συνθήματα ρατσισμού και μίσους, όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τη φανέλα. Αντίθετα, πρόκειται για ένα μήνυμα που θα κρατήσει ζωντανή τη συλλογική μνήμη των Ποντίων", μας δήλωσε και πρόσθεσε το μήνυμά του προς την Τουρκία, πως "δεν ξεχνάμε την ιστορική μας πατρίδα και τους προγόνους μου, 353.000 νεκρούς θρηνήσαμε και θέλουμε να τους τιμήσουμε!
Οι γείτονές μας πρέπει να συμβιβαστούν με το παρελθόν τους, να αναγνωρίσουν τα λάθη και τα πεπραγμένα σε βάρος των Ελλήνων, να μην συνεχίζουν συμπεριφορές προκλητικές. Εμείς στέλνουμε το μήνυμα ειρήνης, αγάπης, συμφιλίωσης, με την προϋπόθεση όμως να αναγνωρίσουν όλοι ό,τι έχουν κάνει στο παρελθόν και να ζητήσουν μια συγγνώμη για να μας πείσουν ότι δεν θα τα επαναλάβουν". Επίσης αναφέρθηκε και στους μουσουλμάνους του Πόντου δηλώνοντας ότι "οι Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι κατά χιλιάδες συνειδητοποιούν ότι δεν είναι Τούρκοι".
"Βολές" Μαυρόπουλου
"Οδοστρωτήρας" παρουσιάστηκε ο Πόντιος κάτοικος Καλαμαριάς δημοσιογράφος Γιάννης Μαυρόπουλος, χαρακτηρίζοντας αρχικά τη μέρα ως ιστορική. "Ένα τοπικό σωματείο σηκώνει το ανάστημά του απέναντι στους δολοφόνους και σε όσους χλευάζουν τον ποντιακό ελληνισμό", είπε, ενώ μετά στάθηκε κατηγορηματικός δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως "όποιος διανοηθεί να ακουμπήσει Πόντιο στην Κομοτηνή, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Εμείς οι Πόντιοι είμαστε πάνω από όλα καλοί άνθρωποι, αλλά έχουμε πολιτισμό και αξιοπρέπεια".
Πηγή: Χρόνος