Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Έλληνες νεολαίοι της πρώην ΕΣΣΔ επισκέφτηκαν την πατρίδα του Καζαντζάκη

Έλληνες νεολαίοι της πρώην ΕΣΣΔ επισκέφτηκαν την πατρίδα του Καζαντζάκη
Έλληνες νεολαίοι της πρώην ΕΣΣΔ επισκέφτηκαν την πατρίδα του Καζαντζάκη

Έλληνες νεολαίοι της πρώην ΕΣΣΔ επισκέφτηκαν την πατρίδα του Καζαντζάκη, την Κρήτη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου στο Ηράκλειο, παρουσία του Αναπ. Γενικού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη.

Ο ελληνικός πολιτισμός, η μεσογειακή ατμόσφαιρα, τα καταγάλανα νερά, ο ζεστός και λαμπερός ήλιος χαράχτηκαν βαθιά στις καρδιές των ομογενών νέων της ΕΣΣΔ κατά την επίσκεψή τους στην πατρίδα του Καζαντζάκη, την Κρήτη.Οι εβδομήντα νέοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Καζαχστάν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, με αναμνήσεις που τους σημάδεψαν και που θα τις αναπολούν στο μέλλον, μετά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό οργανώθηκε ως επιβράβευση των συμμετεχόντων στο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Έτος Καζαντζάκη και ήταν αφιερωμένος στον διάσημο συγγραφέα και το έργο του.

Οι Έλληνες νεολαίοι παρέμειναν στην Κρήτη από τις 28 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, ιερές μονές, διάσημες παραλίες, καθώς και να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων κατοίκων των χωριών.

Στις 9 Αυγούστου έλαβε χώρα η τελετή λήξης του εκπαιδευτικού προγράμματος στην ταβέρνα «Γαλήνη», στο Δήμο Κρουσώνα της επαρχίας Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μία θερμή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, όπου όλοι οι συμμετέχοντες και διοργανωτές του προγράμματος δείπνησαν μαζί πριν από την αναχώρηση των Ελλήνων νεολαίων στις χώρες τους. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Αναπληρωτής Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης.


Εκ μέρους της ΓΓΑΕ ο Δημήτρης Πλευράκης παρέλαβε από αντιπροσώπους της νεολαίας της κάθε χώρας της πρώην ΕΣΣΔ αναμνηστικά δώρα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν. Όλοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την ευκαιρία που τους δόθηκε να επισκεφτούν την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κρήτη, την πατρίδα του Καζαντζάκη, του οποίου τα έργα εκτιμώνται ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η διευθύντρια Ευρώπης της ΓΓΑΕ Ευανθία Παπαδάτου και η προϊσταμένη του τμήματος ΚΑΚ και χωρών εκτός ΕΕ της ΓΓΑΕ Μαρία Παπαδά οι οποίες ευχαρίστησαν τους νέους για την άψογη συνεργασία τους καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Όλοι μαζί, ενωμένοι σε έναν κύκλο, αντάμωσαν με κρητικούς και ποντιακούς χορούς αποδεικνύοντας την ενότητα και την αδελφοσύνη της ελληνικής διασποράς καθώς και την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό. Ακολούθησαν και οι χοροί χασάπικο και ζεϊμπέκικο οι οποίοι ξεσήκωσαν τους νέους και κράτησαν το κέφι στα ύψη.