Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν την μνήμη της Παναγίας Σουμελά (Φωτογραφία «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη) |
του Δημήτρη Τσάκα
Τρεις γενιές Ποντίων συμμετείχαν στο 34ο θρησκευτικό πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά που διοργάνωσε το ομώνυμο Ιερό Ιδρυμα στην Ποντιακή Γη στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.
Το πανηγύρι και το φεστιβάλ ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 20 Αυγούστου.
Την Κυριακή οι Πόντιοι και οι φίλοι τους παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.
Η νεότερη γενιά των Ποντίων, φορώντας τις παραδοσιακές στολές του Πόντου, προσκύνησαν με ευλάβεια τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, οι πρώην πρόεδροι της Παμποντιακής Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, Δημήτρης Μολοχίδης και Ηλίας Τσεκερίδης, οι πρώην πρόεδροι του Ιερού Ιδρύματος Βασίλειος Βασιλειάδης, Γιώργος Βασιλειάδης και Γιάννης Κοτταρίδης και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Αμερικής και του Καναδά.
Το φετινό πανηγύρι ήταν το μόνο χωρίς τον Επίσκοπο και μετέπειτα Μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεο και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην αγάπη και στις νουθεσίες του μακαριστού Ιεράρχη.
«Ο Μητροπολίτης Μελόης ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία για το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά. Ήταν πάντοτε παρών στις μεγάλες στιγμές, στις χαρές μας και στις λύπες. Ήταν πάντα δίπλα, μας ενεθάρρυνε και δεν μας άφησε να γονατίσουμε. Μας ενέπνευσε και μας έδωσε το έναυσμα της αναγέννησης από τις στάχτες. Προ δώδεκα ετών όταν αγοράσαμε την Ποντιακή Γη στην διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, της Νέας Ιερσέης μας συνεχάρη και δεν αρκέστηκε στα ευχολόγια. Προσέφερε πεντακόσια δολάρια και κάλεσε τους όπου γης Ποντίους να προσφέρουν τον οβολό τους για την Παναγία Σουμελά», υπογράμμισε ο Δρ. Βασιλειάδης.
Αναφερόμενος στο χρέος του Ιερού Ιδρύματος ο Δρ. Βασιλειάδης, είπε ότι πρέπει να διατηρήσουν την μνήμη ζωντανή και να υλοποιήσουν τις συμβουλές και νουθεσίες του οι οποίες συμπυκνώνονται σε τρεις βασικούς τομείς.
Ο πρώτος σχετίζεται με την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική αποστολή του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά και την μετατροπή του σε ερευνητικό κέντρο.
Ο δεύτερος με την σύμπνοια, την συνεργασία, την φιλαλληλία και την αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη ως τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ιερού Ιδρύματος.
Ο τρίτος σχετίζεται με την ανέγερση όχι μόνο μεγαλοπρεπούς ναού, αλλά και ενός καμπαναριού, ούτως ώστε ο ήχος των καμπάνων να φτάνει μέχρι την Τραπεζούντα και τις άλλες κοιτίδες των Ελλήνων στον Πόντο.
Ερωτηθείς για τις δωρεές του τριημέρου, ανέφερε ότι οι προσκυνητές προσέφεραν τον οβολό τους και ότι ο Πρόδρομος Μπουϊκίδης προσέφερε $3.000, ο Μάκης Χριστίδης, $ 2.000 και ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης $1.000.
«Τους ευχαριστούμε όλους και καλούμε όσους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο 34ο πανηγύρι να συμμετάσχουν στο πρώτο πολιτιστικό φεστιβάλ για να απολαύσουν τα χορευτικά και να ενισχύσουν το Ίδρυμα», τόνισε ο Δρ. Βασιλειάδης.
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ομογενών για το φεστιβάλ, επεσήμανε ότι είναι μεγάλο και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χορευτικών τω Ποντίων έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία πλησίον της Παναγίας Σουμελά και τις δηλώσεις συμμετοχής μπορούμε να πούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία», πρόσθεσε.
Το φεστιβάλ, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Το βράδυ της Παρασκευής θα τελεστεί Εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα του Σεπτεμβρίου 1921 (Πόντο), 1922 (Μικρά Ασία), 1955 (Κωνσταντινούπολη) και της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο «Πολλά έχουν πει για μένα» (Πολλά Είπαν Για Τα’εμέν) ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό Μουχαμπέτ (γλέντι).
Τα πολιτιστικά δρώμενα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με την θεατρική παράσταση «Ημμαρθα» (Ήμαρτον) σε κείμενο και παραγωγή από την Βασιλική Τσανακτσίδου με τη συμμετοχή των κυριών της Ποντιακής Εταιρείας «Πόντος» του Νόργουολκ από το Κονέκτικατ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ