Ο Πόντος ετοιμάζεται για την εκατονταετία της Γενοκτονίας |
του Διονύση Βοργιά
Τα πορίσματα από το 8ο παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακού ελληνισμού της διεθνούς συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων, ζητήσαμε να μας απαριθμήσει ο πρόεδρος της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης.
Ο πρόεδρος εξήγησε πως τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία, που θα συμπληρωθούν το 2019, αποτελούν "ένα ορόσημο, ώστε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη μέχρι την τελική δικαίωση". Ο ίδιος μίλησε και στο συνέδριο, χαρακτηρίζοντας τον θεσμό ως "την κορυφαία εκδήλωση του δημοκρατίας των απανταχού Ποντίων".
Η συμμετοχή μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλη, όμως ο κος Τοπαλίδης σχολιάζει πως "ήταν αρκετή, αλλά όχι μεγάλη, γιατί είναι δύσκολο οικονομικά να μετακινηθούν οι σύνεδροι" και δηλώνει "σίγουρος πως στο μέλλον θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την εκατονταετία, όπου πρέπει να είμαστε μια γροθιά".
Κύριο θέμα που αναπτύχθηκε στο συνέδριο, για μια ακόμη χρονιά, ήταν η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, ενώ δεν πέρασαν στα "ψιλά" γράμματα η ποντιακή παράδοση και η νεολαία, που θα κρατήσουν τις διεκδικήσεις "ζωντανές".
Αναφορικά με το πως συνεχίζονται αυτές οι διεκδικήσεις, ο κος Τοπαλίδης σχολιάζει πως "παλεύουμε με τις δικές μας δυνάμεις, δηλαδή δεν έχουμε την επίσημη αρωγή της ελληνικής πολιτείας. Ίσα-ίσα μερικές φορές οι δικές μας προσπάθειες φαλκιδεύονται από την αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, όμως πρέπει να αναγνωρίσω πως χρόνο με τον χρόνο οδηγούμαστε σε όλο και περισσότερες αναγνωρίσεις. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα και με τις πιέσεις που ασκούμε καταφέρνουμε τις αναγνωρίσεις από ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια". Παρόλα αυτά δεν διστάζει να παραδεχθεί ένα θετικό στοιχείο πως οι Αρμένιοι έχουν πετύχει πολλές αναγνωρίσεις, κι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τον Ποντιακό ελληνισμό.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και οι πρώην πρόεδροι της βουλής Δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής και ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, οι οποίοι ανέπτυξαν την παρακάτω θεματολογία:
- Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Στόχοι-προοπτικές.
- Ποντιακή νεολαία και παράδοση στον 21ο αιώνα.
- Ποντιακοί σύλλογοι: Παράγοντες διαμόρφωσης της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της νεολαίας.
- Η έννοια "παράδοση" και ο ποντιακός λόγος αυτοπροσδιορισμού: Μια ανθρωπολογική προσέγγιση.
- Η ελληνική και παγκόσμια κρίση: Επιδράσεις στην νεολαία.
- Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία. Επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμός των στόχων, ενόψει των προκλήσεων και των απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής.
- 100 χρόνια πορείας. Από το παρόν στο μέλλον.
- Οργανωμένος ποντιακός χώρος και νεολαία. Συμπαραστάτες ή πρωτοπόροι;
- Και τώρα τι; Οι ποντιακές οργανώσεις στο νέο αιώνα.
- Η νομική διάσταση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στη σκιά της ιστορίας.
Πηγή: Ο Χρόνος