Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ποντιακοί χοροί και τραγούδια στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ (Φωτο - Video)

Ποντιακοί χοροί και τραγούδια στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ
Ποντιακοί χοροί και τραγούδια στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ

«Ούτσαι», «Σερανίτσα», «Μηλίτσα», «Πυρίχειος» και «Τρυγώνα». Ποντιακοί χοροί και τραγούδια τραντάζουν την κατάμεστη Λαϊκή Σκηνή το βράδυ του Σαββάτου.

Στη σκηνή ο Ηλίας Υφαντίδης (λύρα), ο Παναγιώτης Κοπαλίδης και ο Νώντας Κυργιάνης (νταούλι), οι χορευτικοί όμιλοι της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής παίζουν και χορεύουν για όλους τους αγωνιστές και τους πρόσφυγες που έχουν βιώσει στο πετσί τους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Αφυπνίζουν την κυτταρική μνήμη ορμώμενοι από εκείνους που στη νέα τους πατρίδα έδωσαν ανυπόταχτες μάχες ωθούμενοι απ' την κακουχία και τη δυστυχία, οργανώθηκαν μαζικά στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ συμβάλλοντας καθοριστικά στη μετατροπή των περιοχών, όπου υπήρχαν προσφυγικοί πληθυσμοί (Κοκκινιά, Καλλιθέα, Δραπετσώνα κ.α.), σε κάστρα του αγώνα.

Έμαθαν να παίζουν και να τραγουδούν τη «Διεθνή» στα ποντιακά από τους Πόντιους Καυκάσιους που μπολιάστηκαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση του '17. Στο δεύτερο μέρος «θα παίξουμε για να χορέψει ο κόσμος», με τραγούδια του δασκάλου τους Γιώργου Αμαραντίδη που έδινε για χρόνια το «παρών» στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και «έπερεν φωτιά η ψύμουν»...


Πηγή: 902