Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 30χρονα των "Κομνηνών" Ευβοίας (Φωτο)

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 30χρονα των "Κομνηνών" Ευβοίας
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 30χρονα των "Κομνηνών" Ευβοίας

Με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του καθώς την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 έλαβε χώρα η εξ αναβολής (της 5ης Σεπτεμβρίου) Ποντιακή Επιθεώρηση «Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με Κορκότα».

Είχε προηγηθεί στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου το 2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας - που αποτελεί θεσμό πλέον στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας – το οποίο περιελάμβανε μουσικοχορευτική παράσταση στο κρηπίδωμα την 1η μέρα και την επόμενη, ημερίδα με κεντρικό θέμα τη σημασία διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα χορευτικά τμήματα, παιδικό, ενηλίκων και παραστάσεων των Κομνηνών μαζί με τη φιλοξενούμενη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» ξεκίνησαν με χορούς και τραγούδια από τη γέφυρα της Χαλκίδας και ξεσήκωσαν την παραλία έως ότου να φτάσουν στο κόκκινο σπίτι και στην κεντρική σκηνή. Εκεί παρουσίασαν χορούς από Πόντο την ώρα που οι παρουσιαστές της εκδήλωσης μέσα από τις αφηγήσεις τους μετέφεραν στο κοινό σημαντικά ιστορικά δεδομένα των αλησμόνητων πατρίδων μας καθώς και λαογραφικά στοιχεία για την προέλευση και την ιστορική διαδρομή των χορών και της μουσικής των Ποντίων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Καραγιάννης αφού παρουσίασε τα δρώμενα του διημέρου μίλησε με θέρμη για την αναγκαιότητα να διαφυλαχθούν οι αξίες της παράδοσης, να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου ειδικότερα στη σημερινή εποχή της έντονης αμφισβήτησης, ενώ παράλληλα έδωσε το στίγμα των Κομνηνών λέγοντας πως οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων είναι και παραμένουν, η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία. Έντονα συναισθήματα προκάλεσε και η αναφορά του στους προκατόχους του και ιδιαίτερα στο Χρήστο Τοκπασίδη του οποίου το έργο «θα αποτελεί πάντα οδηγό και έμπνευση για όλους μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη στιγμή όμως της βραδιάς αποτέλεσε και η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, Χρυσοστόμου ο οποίος μιλώντας στο κοινό εξήρε το έργο του συλλόγου εκφράζοντας την αγάπη του για όλους όσοι επί 30 συναπτά έτη εργάσθηκαν ακούραστα με ήθος για το σημαντικό χρέος να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους την κληρονομιά των προκατόχων τους. Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί, Γιώργος Θεοδωρίδης και Γιώργος Κουλαξουζίδης (Λύρα), Βασίλης Καρυοφυλλίδης και Φίλιππος Παρχαρίδης (Νταούλι) ενώ τραγούδησε ο Νίκος Βασιλειάδης. Στο τέλος της βραδιάς μια έκπληξη περίμενε το χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, Βασίλη Καρυοφυλλίδη καθώς τα μέλη του Δ.Σ του απένειμαν τιμητική πλακέτα για το προσκυνηματικό ταξίδι του με ποδήλατο το 2012 από την Αθήνα στην Τραπεζούντα που αποτελεί παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης.


Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στο θέατρο Παπαδημητρίου ημερίδα με κεντρικό θέμα τις ιστορικές συνιστώσες και τον αγώνα για τη διατήρηση της Ποντιακής Διαλέκτου και ομιλητή τον καθηγητή κ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Προτού λάβει το λόγο ο κ. Παυλίδης έγινε μια παρουσίαση από τον Πρόεδρο του συλλόγου του διαδικτυακού τόπου των Κομνηνών (www.pontioi.com) στον οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί με τη νέα χρονιά ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό του συλλόγου ενώ μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε αναρτημένο λεξικό της ποντιακής διαλέκτου καθώς και φωτογραφικό υλικό από δράσεις του συλλόγου. Αμέσως μετά έγινε παρουσίαση της ανδρικής και της γυναικείας φορεσιάς του Πόντου από το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος με τη βοήθεια των χορευτών της ομάδας παραστάσεων ανέλυσε τα τμήματα της ενδυμασίας και σημείωσε τα συχνά λάθη που κάνουμε στον τρόπο με τον οποίο φέρουμε τα παραδοσιακά ποντιακά ενδύματα. Ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Αντώνης Παυλίδης στην παρουσίαση του για την Ποντιακή Διάλεκτο τόνισε τη σημασία διάσωσής της αναλύοντας τις ρίζες της από την αρχαιότητα ως σήμερα. Έδωσε παραδείγματα ποντιακών λέξεων και φράσεων κατά αντιστοιχία με την αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και με τα νέα ελληνικά και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διατήρησης της διαλέκτου ως παράγοντα διατήρησης της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ιστορίας της πατρίδας μας. Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συμμετοχή του από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ορέστης Μακρής η εξ αναβολής ποντιακή επιθεώρηση «Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με κορκότα» ξεσήκωσε του θεατές που είχαν την ευκαιρία να γελάσουν και να συγκινηθούν! Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας "Οι Κομνηνοί" και ο θίασος "Τεμετέρ", ηθοποιοί και χορευτές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες έδωσαν μια παράσταση που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό! Το έργο των Κώστα Βαμβακίδη και Δημήτρη Πιπερίδη απέδωσαν εξαιρετικά ο εκπληκτικός Τάκης Βαμβακίδης που βάζοντας στην εξίσωση της παράστασης τον κόσμο μας μετέφερε ονειρικά από το γέλιο στη συγκίνηση, ο απολαυστικός Αλέξης Παρχαρίδης που ενσάρκωσε την πόντια γιαγιά Παρθένα και μοίρασε άφθονο γέλιο τη στιγμή που με τη μαγική του φωνή ερμήνευσε τραγούδια - ορόσημα του Πόντου και βέβαια, ο θρύλος του ελληνικού σινεμά ο Κώστας Βουτσάς που απογείωσε την παράσταση τόσο με την εξαιρετική του ερμηνεία όσο και με την αγάπη του για τους απανταχού Πόντιους που όπως δήλωσε και επί σκηνής τιμά πάντα! Μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας "Οι Κομνηνοί" κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης του δώρισε μια μπλούζα - αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων, η συγκίνηση του ήταν έκδηλη που δήλωσε ότι θα αλλάξει το όνομά του από Κώστας Βουτσάς σε "Κωστίκας Βουτσίδης"! Μάλιστα ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης φόρεσε τη μπλούζα και φωτογραφήθηκε με μέλη του συλλόγου καθώς και με τους παρευρισκόμενους θεατές. Στην παράσταση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου (παιδικό/ενηλίκων και παραστάσεων), ενώ έπαιξε λύρα ο Σταύρος Σαββίδης και νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης που είναι και ο χοροδιδάσκαλος των Κομνηνών. Εξαιρετικοί ήταν επίσης οι ηθοποιοί Δαμιανός Νικολαΐδης, Χρύσα Συμεωνίδου και η Φανή Αδαμίδου σε σκετς που μετέφεραν τη σύγχρονη πραγματικότητα στο θεατή μέσα από κωμικές καταστάσεις και δρώμενα. Έντονη ήταν και η σκηνή του φινάλε όπου με ένα ανατριχιαστικό παράγγελμα του Τάκη Βαμβακίδη, οι Πυρριχιστές του συλλόγου χόρεψαν τον χορό, Σέρρα, και ενθουσίασαν του θεατές που χειροκροτούσαν παρετεταμένα. Οι χορογραφίες της παράστασης είναι έργο της Σοφίας Σαββίδου η οποία εκτός από χοροδιδάσκαλος είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος" με σπουδαίο επί σειρά ετών έργο στη διάσωση και διάδοση του Ποντιακού Πολιτισμού. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Εύβοιας κ. Τάσος Πρατσόλης.