Εκδήλωση μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας |
Παρουσία της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian, πραγματοποιήθηκε στην πολιτειακή Βουλή, η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η πρωθυπουργός, οι Αρμένιοι παππούδες και οι γιαγιάδες της οποίας γλύτωσαν από την Αρμενική Γενοκτονία, μεγάλωσε με τις ιστορίες των προγόνων της, για τα δεινά που τους βρήκαν.
Στην ομιλία της τόνισε πως τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν ώστε η ανθρωπότητα να θυμάται αυτά τα γεγονότα, με απώτερο στόχο να μην επαναλαμβάνονται.
Η Gladys Berejiklian, σχολίασε επίσης, τί σημαίνει να αρνείται κανείς το ό,τι διεπράχθησαν οι γενοκτονίες. «Η άρνηση σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει ένα τέλος στο δράμα και επιτρέπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα να συνεχίζουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν. Στόχος και έργο δικό μας πρέπει να είναι να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα, γι’ αυτό και πρέπει να επαγρυπνούμε».
«Στόχος να ενημερωθεί ο κόσμος»
Η βουλευτής της έδρας Canterbury και σκιώδης υπουργός Σοφία Κώτση, η οποία έχει θέσει αυτή την ετήσια εκδήλωση υπό την αιγίδα της, εκπροσώπησε την πολιτειακή αντιπολίτευση.
Η κυρία Κώτση τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μεν της ελληνικής παροικίας, αλλά γίνεται σε σύμπραξη με άλλες παροικίες που επίσης έχουν υποφέρει από γενοκτονίες.
Στόχος είπε, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος ευρύτερα για το τί πραγματικά έγινε στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Εκ μέρους των ποντιακών φορέων, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Πήτερ Παπουλίδης.
Ο κ. Παπουλίδης αναφέρθηκε στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το οποίο πριν μερικά χρόνια είχε υιοθετήσει ψήφισμα για την καταδίκη των γενοκτονιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εξήρε ιδιαίτερα τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτειακό γερουσιαστή και ιερέα, Φρεντ Νάιλ, που ήταν ο κύριος εισηγητής του εν λόγω ψηφίσματος.
Ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης που μελετά επισταμένως τις γενοκτονίες, παρουσίασε διάφορα ιστορικά στοιχεία δίνοντας έμφαση στο πως τα γεγονότα εκείνης της εποχής παρουσιάζονταν στην αυστραλιανή κοινή γνώμη και ποιες ενέργειες γίνονταν στην Αυστραλία για την ανακούφιση των θυμάτων.
Ο Δρ. Διαμάντης, εξήγησε ότι ο λόγος που η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 13η Σεπτεμβρίου είναι γιατί αυτή την ημέρα πριν από 95 ακριβώς χρόνια, το 1922 καταστράφηκαν από φωτιά οι χριστιανικές συνοικίες της Σμύρνης.
Μαρτυρίες συμπαροίκων
Στην χθεσινή εκδήλωση ακούστηκαν μαρτυρίες από συμπαροίκους, οι πρόγονοι των οποίων υπέφεραν, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στο πως ο αλλεπάλληλος ξεριζωμός, δυο και τρεις φορές μέσα σε λίγες δεκαετίες, τους οδήγησε στην μετανάστευση προς την Αυστραλία. Μίλησαν η κυρία Άντζελα Κυριαζοπούλου και ο κ. Κώστας Καζαντζίδης.
Επίσης προβλήθηκαν δύο βίντεο σύντομης διάρκειας. Το πρώτο αναφερόταν στην καταστροφή της Σμύρνης και το δεύτερο αφορούσε επετειακές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο Σύδνεϋ.
Στην αρχή της εκδήλωσης, υπήρξε καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο των Αυστραλών Ιθαγενών, κ. Adrian Atkins.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η μεικτή Επιτροπή που έχει συσταθεί για τις επετειακές εκδηλώσεις από τα σωματεία «Παναγία Σουμελά» και «Ποντοξενητέας» του Σύδνεϋ και «Διογένης» του Γούλουγκογκ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης και έδωσαν το "παρών" ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, Χάρης Δανάλης, ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Οικονόμου, ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, άλλοι ομογενειακοί παράγοντες και συμπάροικοι, καθώς και εκπρόσωποι από τις παροικίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Εβραίων και των Αιγυπτίων Κοπτών.
Την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξάνδρα Παπουλίδη.
Ρεπορτάζ: Θέμης Καλλός
Επιμέλεια: Στέργος Καστελλορίου
Πηγή: SBS