Συνέχεια στις δράσεις που έχει αναλάβει για την προώθηση του Ποντιακού ζητήματος, για την Ομοσπονδία Ποντίων στην Ευρώπη με την ημερίδα που διοργανώνει στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο: "Άυλη μνημειακή και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία σήμερα", την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 στις 2:30 μ.μ.
Το Συνέδριο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στα ζητήματα της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων στην κάθ' ημάς Ανατολή, που συνιστούν μέγιστη παράμετρο των τραγικών συνεπειών της Γενοκτονίας καθώς πέραν των χιλιάδων θυμάτων, το ιστορικό υπόβαθρο, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον των γηγενών Ελλήνων Ορθοδόξων υπέστησαν παρομοίως σχεδόν ανεπανόρθωτη βλάβη με απαράδεκτες μετασκευές και καταστροφές όσο και διαστρέβλωση των συμβόλων τους.
Στο Συνέδριο η ΟΣΕΠΕ σκοπεύει να αποδείξει με στοιχεία την πολιτική αυτή και να θέσει τόσο την χώρα θύτη, όσο και την πολιτισμένη Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της Ιστορίας καθώς όλα αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οφείλουν να προστατεύονται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το γραφείο του βουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη και υποστηρίζεται από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι ομιλητές του συνεδρίου είναι:
α. Otmar Oehring. Είναι από την 1η Αυγούστου 2016 Συντονιστής Διεθνούς Θρησκευτικού Διαλόγου στο πλαίσιο του Ομαδικού Πολιτικού Διαλόγου και Ανάλυσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer. Έζησε από το 1955 έως το 1971 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Από το 1975 έως το 1981 σπούδασε Πολιτισμό και Ιστορία της Μέσης Ανατολής στο Μόναχο. Πέρασε το 1981 και το 1982 στην Κωνσταντινούπολη με υποτροφία. Το 1983 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, με διατριβή με τίτλο «Η Τουρκία στο Σταυροειδές των Εξαιρετικών Ιδεολογιών (1973-1980)». Απο το 2009 είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων του ΟΑΣΕ / ODIHR.
Τίτλος εισήγησης: Αμοιβαιότητα "Ένδειξη άρνησης ή ευκαιρίας για επίλυση προβλημάτων"
β. Claudio Monge. Είναι Ιταλός Ιερέας, εγκατεστημένος από το 2003 στην Κωνσταντινούπολη και είναι υπεύθυνος του πολιτιστικού κέντρου DoST-I (Dominican Study - Istanbul). Ph.D. Ειδικευμένος στη συγκριτική θεολογία και κοινωνιολογία των θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Γαλλία). Μέλος της CRME (Οικουμενική Επιτροπή των ΧΚΑΕ και CEC για το Ισλάμ στην Ευρώπη) μεταξύ 2005-2010 και Σύμβουλος στο Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο. Προσκεκλημένος Καθηγητής Θεολογίας Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου (Ελβετία) από το 2007 και στη Θεολογική Σχολή της Μπολόνια (Ιταλία) από το 2006. Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια [Τορόντο, Οτάβα, Μόντρεαλ, Πόρτο Αλέγκρε και Σαν Πάολο (Σουηδία) και Κρακοβία (Πολωνία).
Τίτλος εισήγησης: "Να μοιραστούμε χριστιανικούς τόπους λατρείας: για έναν οικουμενισμό της ζωής".
γ. Δημήτριος Α. Κούρτης. Είναι δικηγόρος ειδικευμένος στα θεμελιώδη δικαιώματα και στις ιδιωτικές διεθνείς διαφορές. Κατέχει πτυχίο LL.B από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Νομική Σχολή και LL.M (summa cum laude) στο δημόσιο διεθνές δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο δημόσιο διεθνές δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο διεθνές δίκαιο των μαζικών φρικαλεοτήτων, του διεθνούς νόμου για τη γενοκτονία και του δικαιώματος για κατάλληλη θεραπεία για τα θύματα γενοκτονίας ή /και άλλες καταφανείς παραβιάσεις των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είναι διαμεσολαβητής διαπιστευμένων διαφορών δημόσιας πολιτικής και εθνικός εμπειρογνώμονας για το διεθνές ποινικό δίκαιο, έχοντας παράσχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Διακοινοβουλευτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Επανένταξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελληνική Βουλή κατά την τελική του θητεία (2016). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ διαθέτει λειτουργική κατανόηση των πορτογαλικών και των εβραϊκών.
Τίτλος εισήγησης: "Πολιτιστική Κληρονομιά και ουσιαστική αποπεράτωση του εγκλήματος της Γενοκτονίας: Ξεριζωμός, άρνηση και το καθεστώς των άυλων πολιτιστικών θησαυρών του Ελληνισμού στη σύγχρονη Τουρκία".
δ. Θεοδόσης Κυριακίδης. Είναι Δρ Σύγχρονης ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfälische-Wilhelms Universitätät Münster, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus-Socrates. Έλαβε επίσης δίπλωμα για την ελληνική παλαρογραφία και πτυχίο ιστορικής θεολογίας. Παρακολούθησε το Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Γενοκτονίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Επιπλέον, ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί με υποτροφίες, μεταξύ άλλων από ιδρύματα όπως το Βατικανό και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα είναι ερευνητής Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τίτλος εισήγησης: "Οι πολιτιστικές συνέπειες της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και το διακύβευμα του μέλλοντος".