Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η προαιώνια ελληνική ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ και τα ...βούδε με τη Γαράσαρη...

Η προαιώνια ελληνική ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ και τα ...βούδε με τη Γαράσαρη...

του Νίκου Πετρίδη

Για μία ακόμη χρονιά διαβάζω στις επίσημες ανακοινώσεις της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος), να αναφέρεται οτι στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θα παρουσιαστεί και το "Ομάλιν Γαράσαρης".

Το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω: Πόσο κουφιοκέφαλος, χοντροκέφαλος, ανεπαρκής, αναίσθητος, ανόητος πρέπει να είναι κάποιος, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι στις ανακοινώσεις και παρουσιάσεις μιας ΕΠΙΣΗΜΗΣ Ομοσπονδίας (που υποτίθεται ότι ηγείται οργανωτικά και πνευματικά, των Ποντιακών Συλλόγων που εκπροσωπεί) είναι εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΗΛΙΘΙΟ να ονομάζει μια από τις περιοχές του γεωγραφικού "Πόντου" (και μάλιστα με αποδεδειγμένη ελληνική παρουσία πριν από δύο χιλιάδες χρόνια), με το τουρκικό όνομα Καραχισάρ (σε παραφθορά "Γαράσαρη").

Όταν μάλιστα ακόμα και το όνομα Καρά-χισάρ (μαύρο κάστρο), παραπέμπει στην ελληνικότατη ονομασία Μαυρόκαστρον, που διατήρησε για αρκετά χρόνια στη Μέση και Ύστερη Βυζαντινή περίοδο η αρχαία Νικόπολις.

Όταν με την ίδρυσή της, προ Χριστού, αυτή η πόλη ονομάστηκε "ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ", στα ελληνικά!

Όταν για άλλες περιοχές, νεώτερες κατά 1500 χρόνια (και παραπάνω), η ίδια Ομοσπονδία εξελληνίζει το αρχικό τούρκικο όνομα (πχ Αργυρούπολη, για το αρχικό Γκιουμούσχανε ή Πλάτανα για το αρχικό Πολάτχανε κλπ).

Όταν είναι αποδεκτό οι απλοί Νικοπολίτες να χρησιμοποιούν ανεπίσημα και ιδιωτικά την ονομασία "Γαράσαρη", αλλά απαράδεκτο να κάνει το ίδιο ένας επίσημος φορέας (τρομάρα του...) 

Όταν έχει συζητηθεί και στο παρελθόν αυτό το ζήτημα, έχουν υπάρξει διορθώσεις, αλλά επανέρχεται και φέτος, πόσο δίκιο έχουν όσοι λένε οτι "δεν υπάρχει σωτηρία"... 

Όταν ο επίσημος φορέας, που κόπτεται οτι αποτελεί τη μεγαλύτερη και μαζικότερη συλλογική έκφραση των Ελλαδιτών Ποντίων, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, πώς μπορεί να πείσει σοβαρούς ανθρώπους να ασχοληθούν μαζί του;

Ας παραμείνει λοιπόν με τα ΒΟΥΔΕ για να χορεύουν και να γλεντάνε, γράφοντας όλοι στα κάκαλά τους την ΙΣΤΟΡΙΑ, την ΠΑΤΡΙΔΑ, τη ΡΩΜΑΝΙΑ...

Διασκεδάστε λοιπόν και κορδωθείτε που θα μαζέψετε πάλι χιλιάδες νέους. Εσείς τους καταντήσατε έτσι κι αυτούς. Να ασχολούνται με τα θεάματα και να μη δίνουν σημασία στην ιστορία και στην αλήθεια.

Οι (κατ` εσάς ίσως) ...λεπτομέρειες, για κάποιους από εμάς είναι το αίμα, τα δάκρυα, τα οστά και τα ταφία των προγόνων μας. 

Η ίδια μας η προαιώνια ύπαρξη μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, 'μώ την ψ`ή σας βούδε, ε βούδε...

ΥΓ: Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κάποιων. Αμφισβητώ έντονα την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται αυτονόητα και απλά πράγματα. Δεν αποδέχομαι να ηγούνται πνευματικά των συμπατριωτών μου, όταν οι ίδιοι είναι ημιμαθείς. Δεν αξίζουν να εκπροσωπούν όλους τους Ποντίους όταν δεν το αξίζουν. 

Και εν κατακλείδι, έχω ξαναπεί οτι εγώ προσωπικά θα κατακεφαλιάζω οποιονδήποτε προσβάλει λόγω και έργω, την Πατρίδα μου, τη Νικόπολη. Και το να την αποκαλεί κάποιος επίσημος φορέας στην Ελλάδα, με το τούρκικο μεταγενέστερο όνομα, είναι μέγιστη και απαράδεκτη Προσβολή.

Ίσως πρέπει κι εγώ να ακολουθήσω το παράδειγμά τους και να μην τους αποκαλώ "βούδε", αλλά "χαϊβάνια".

Σχετικά θέματα