Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Κυπριακή χορωδία ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο «Τη Τρίχας το Γεφύριν» (Video)

Κυπριακή χορωδία ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο «Τη Τρίχας το Γεφύριν» (Video)
Κυπριακή χορωδία ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο «Τη Τρίχας το Γεφύριν» (Video)

Τέσσερα τραγούδια -τρία παραδοσιακά και ένα σε στίχους και μουσική του Γιώργου Καλογήρου- ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν ζωντανά στο αναγνωστήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης [Πλατεία Φανερωμένης], ένα πανέμορφο χώρο με ιδιαίτερη ηχητική που αρμόζει στις πολυφωνίες της ομάδας.

Η χορωδία Amalgamation Choir, υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Αναστασίου, ερμήνευσε ανάμεσα στα άλλα και ένα παραδοσιακό Ποντιακό «Τη τρίχας το γεφύριν».

Στη χορωδία συμμετέχουν οι Άντρια Αυγουστή, Ραφαέλλα Αντωνίου, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Ναταλλί Καλλή, Μαριάννα Μουμτζή, Ευγενία-Ευαγγελία Χατζάκη, Εύρη Δημητρίου, Αργυρώ Χριστοδούλου, Αναστασία Τάκη, Gaia Zaccagni, Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους, Έλενα Αρτεμίου και Μαρία Βασιλείου. 

Στο τραγούδι «Της τρίχας το γεφύρι» συμμετέχει και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου.

Πρόκειται για μια ομάδα από φωνές που ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου και τη συνεργασία του Ανδρεά Παντελή για τις διασκευές.

To θρυλικό γεφύρι του Πόντου, «Της Τρίχας το Γεφύριν» είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι της ευρύτερης περιοχής Τραπεζούντας, που σύμφωνα με το τραγούδι χτίστηκε με ανθρωποθυσία. Οι στίχοι του έχουν ομοιότητες με το «Γιοφύρι της Άρτας». Υπενθυμίζει τον τραγικό θρύλο που ο πρωτομάστορας για να στεριώσει το γιοφύρι, θυσίασε στα θεμέλιά του τη γυναίκα του καθώς τίποτε δε γίνεται χωρίς αγώνα.