Τρεις υποτροφίες ύψους 1000 ευρώ σε Πόντιους φοιτητές από το "Ίδρυμα Υποτροφιών Νικολάου Χ. Καστανίδη" |
Το "Ίδρυμα Υποτροφιών Νικολάου Χ. Καστανίδη", σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 5048/1979 Δημόσια διαθήκη του Νικολάου Χ. Καστανίδη και τα άρθρα 2 και 7 του Οργανισμού του Ιδρύματος (ΦΕΚ Τ. Α' /176/9-7-1981), προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 τη χορήγηση — κατόπιν επιλογής — τριών (3) υποτροφιών, ποσού ύψους χιλίων (1.000,00) Ευρώ εκάστη, σε σπουδαστές Μέσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ήτοι σπουδαστές ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των χορηγούμενων υποτροφιών δε συμπληρωθεί από την ανωτέρω κατηγορία υποψηφίων, λόγω μειωμένης συμμετοχής η μη πλήρωσης τινών εκ των υποψηφίων των απαραιτήτων προϋποθέσεων χορήγησης της, τότε οι υπολειπόμενες υποτροφίες Θα χορηγηθούν κατά σειρά προτεραιότητας α) σε φοιτητές σχολών Πανεπιστημίου η Τ.Ε.Ι. Θετικής κατεύθυνσης και β) σε μεταπτυχιακούς φοιτητές η υποψηφίους διδάκτορες των αντιστοίχων τμημάτων.
Οι υποψήφιοι για την χορήγηση της υποτροφίας Θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) να είναι Ελληνικής ιθαγένειας ή καταγωγής 2) να έχουν ηλικία μέχρι 36 ετών 3) να είναι ποντιακής καταγωγής 4) να είναι οικονομικά αδύναμοι 5) να έχουν καλή επίδοση 6) να διακρίνονται για την έφεση τους στην μάθηση ιδίως σε πρακτικές τέχνες.
Λίγα λόγια για το "Ίδρυμα Υποτροφιών Νικολάου Χ. Καστανίδη"
Ο Νικόλαος Χ. Καστανίδης γεννήθηκε στην Γαλίαινα του Πόντου το 1892. Έφυγε από τον Πόντο σε ηλικία 16 ετών και πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου και τελείωσε την Β΄ τάξη του Γυμνασίου του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε τεζιαχτάρης (Διευθυντής) στον μεγαλύτερο φούρνο της Κωνσταντινούπολης που τροφοδοτούσε το Σαράι. Εκεί έμεινε τρία χρόνια και γνώρισε την γυναίκα του την οποία παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών και οικογενειακώς με τον πεθερό του ανοίξανε φούρνο στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης.
Στην Πόλη απέκτησε 3 παιδιά, 2 αγόρια και 1 κορίτσι και το 1922 έφυγε στην Αργεντινή με δύο φίλους του και άνοιξε φούρνο. Πήγαινε πολύ καλά η δουλειά του, όμως αρρώστησε βαριά και οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσε να μείνει άλλο εκεί λόγω κλιματολογικών συνθηκών και έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 1926 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Έχει φέρει αρκετά χρήματα μαζί του και δημιουργεί το πρώτο του εργοστάσιο κατασκευής κιμωλίας. Οι εργασίες του πήγαιναν καλά και το 1930 δημιουργεί το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα καρφιτσουργίας, συρματουργίας και καρφοβελονοποιϊας. Το 1937 αποκτά και 4ο παιδί.
Το 1951 πήγε στην Τουρκία και με κίνδυνο της ζωής του έφερε την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Ελλάδα και την φύλαξε στο σπίτι του μέχρι το 1967 ώσπου την παρέδωσε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, που τότε ανεγέρθηκε.
Πέθανε στην Θεσσαλονίκη στις 11-12-1979 και σύμφωνα με την διαθήκη που άφησε, συνέστησε ένα κοινωφελές εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία Ίδρυμα Υποτροφιών «Νικολάου Χ. Καστανίδη», το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Περιουσία του Ιδρύματος είναι τρία διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, από τα ενοίκια των οποίων παρέχονται υποτροφίες σε νέους με χαμηλό οικονομικό εισόδημα, καταγόμενους από τον Πόντο, που διακρίνονται στη μάθηση και ιδίως στις πρακτικές τέχνες, όπως είναι και ο σκοπός του Ιδρύματος.
Η Παναγία Σουμελά από το 1985 διαχειρίζεται το Ίδρυμα Υποτροφιών «Νικολάου Χ. Καστανίδη» με τριμελή επιτροπή, που είναι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παναγίας Σουμελά και διορίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.