Οι Πόντιοι της Γερμανίας τίμησαν την μνήμη των θυμάτων των Γενοκτονιών στο Νταχάου |
του Θεόδωρου Ασβεστόπουλου
Μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο Νταχάου και συγκεκριμένα στον χώρο όπου γράφτηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας της Ανθρωπότητας: το Ολοκαύτωμα.
Στο σημείο εκείνο 13 Ποντιακά σωματεία της Γερμανίας του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, με το συντονισμό της Ελένη Σιδηροπούλου και του Γιάννη Μωυσίδη, τίμησαν την μνήμη των θυμάτων όλων των Γενοκτονιών.
«Είμαστε στη Γερμανία, όπου γίνεται μία σπουδαία για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους ιστορική επίσκεψη απογόνων διασωθέντων Ποντίων και άλλων προσφύγων, εδώ στο κολαστήριο του Νταχάου, αναδεικνύοντας μία σειρά από δολοφονικές πολιτικές και πρακτικές που ξεκίνησαν από τον κεμαλισμό και κατέληξαν στον ναζισμό», δήλωσε σε ζωντανή τηλεφωνική σύνδεση στο Κανάλι Ένα 90.4* ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών.
«Έχουν έρθει αντιπροσωπείες από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, από όλη την Ευρώπη, με ανθρώπους που είναι απόγονοι διασωθέντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, άνθρωποι από οικογένειες με θύματα, όπως και η δική μου οικογένεια έχει ορφανά, αγνοουμένους και θύματα τόσο από την γενοκτονία από τον Κεμάλόσο και από το Ολοκαύτωμα του Χίτλερ. Εδώ στο Νταχάου καταθέτουμε στεφάνι μετά από πομπή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος προκειμένου να αναδειχθεί η Γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα αλλά κυρίως για να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται», πρόσθεσε ο κ. Μαλκίδης.
Παράλληλα τόνισε ότι «Αυτό που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Θράκη, επαναλήφθηκε ως Ολοκαυτώματα από τα Κερδύλλια μέχρι το Δίστομο και από τα Καλάβρυτα μέχρι τον Χορτιάτη, τους Πύργους και το Μεσόβουνο. Θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι αυτά τα εγκλήματα όχι απλώς δεν πρέπει να επιβραβεύονται, όχι απλώς δεν πρέπει να επιβεβαιώνονται καθημερινά αλλά πρέπει κυρίως να τιμωρούνται».
Επίσης αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα» που έγινε μία ημέρα πριν στην Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης:
«Στις 28 Οκτωβρίου είχαμε ακόμα μία πολύ σπουδαία εκδήλωση η οποία εντάσσεται σε όλη αυτή την πραγματική διάσταση που θέλουμε να αναδείξουμε. Μίλησε ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, ένας δικός μας άνθρωπος, πολίτης της Τουρκίας, ποντιακής καταγωγής, ο οποίος ανακάλυψε την ταυτότητα του πριν λίγα χρόνια. Είχαμε επίσης τον Αλί Ερτέμ, από την Ένωση ενάντια στις Γενοκτονίες, επίσης ποντιακής καταγωγής και την Ντεβρίμ Καβαλί, κουρδικής και αρμενικής καταγωγής, η οποία μίλησε και τραγούδησε για αυτά τα ζητήματα. Με την δική μου παρουσία αναδεικνύονται μία σειρά από θέματα τα οποία επαναλήφθηκαν πραγματικά επειδή δεν τιμωρήθηκαν. Εάν ο κεμαλισμός τιμωρούνταν δεν θα επαναλαμβανόταν ως ναζισμός με τρομακτικές ομοιότητες, υπό την έννοια του τρόμου και διαστροφικές ομοιότητες, οι οποίες κατέληξαν από το Νταχάου της Σμύρνης στο Νταχάου της Γερμανίας».
«Να μην ξεχάσουν οι νέες γενιές»
Στην τηλεφωνική επικοινωνία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγκάρδης Δημήτρης Οξουζίδης.
«Έχουμε έρθει με τρία λεωφορεία μέλη ποντιακών συλλόγων από όλο το κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης σε έναν τόπο με τον οποίο έχουμε μία ομοιοπάθεια. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο συντελέστηκε Γενοκτονία, το οποίο επισκεπτόμαστε για να καταθέσουμε στεφάνι. Με τέτοιου είδους δραστηριότητες διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη όσων έγιναν στην Μικρά Ασία από το 1914 έως το 1923. Πρέπει με κάθε τρόπο να τα θυμόμαστε και κυρίως να τα μεταφέρουμε στη νεότερη γενιά, γι’ αυτό και στην επίσκεψη μας εδώ στο Νταχάου έχουν έρθει και πολλοί νέοι, σημάδι ενθαρρυντικό. Πρέπει να μάθει και η νεολαία το τι έγινε γιατί εάν κάποια στιγμή ξεχαστούν τα εγκλήματα αυτά είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε», είπε ο κ. Οξουζίδης.
* Ο κ. Μαλκίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Παράθυρο στον κόσμο» και στους Τάκη Αβραμίδη, Νίκο Παρασκευά και Γιώργο Νούλα.
Πηγή: Κανάλι 90,4