Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου, Παύλου Τσαουσίδη», παρουσιάστηκε στην Αριδαία

«Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου, Παύλου Τσαουσίδη», παρουσιάστηκε στην Αριδαία
«Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου, Παύλου Τσαουσίδη», παρουσιάστηκε στην Αριδαία

Μια ακόμα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο στην Αριδαία την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΑ και του Δήμου Αλμωπίας, για την παρουσίαση του βιβλίου της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του Θεοφάνη Μαλκίδη, γέμισε τους παρευρισκόμενους με συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας.

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου αναφέρθηκε στην αφορμή και τα αίτια της έκδοσης αυτού του πονήματος, που τεκμηριώνει ιστορικά γεγονότα των μαύρων σελίδων της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και βασίζεται σε χειρόγραφα του ίδιου του οπλαρχηγού, τα οποία προσπάθησε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να γίνουν πηγή αναφοράς σε ιστορικούς της περιόδου και γνώση για τους αναγνώστες. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Δρ Θεοφάνη Μαλκίδη η οποία έδωσε στο βιβλίο το κύρος που χρειαζόταν έτσι ώστε, με την εμπειρία του από την μέχρι τώρα πορεία του, άνοιξε τις πόρτες του αναγνωστικού κοινού.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης τόνισε στην ομιλία του τη σημαντικότητα της δράσης του Παύλου Τσαουσίδη και των συναγωνιστών του για την μετέπειτα επιβίωση των απογόνων τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν έκαναν τον αγώνα τους, πολλοί από εμάς δεν θα ήμασταν σ' αυτήν την αίθουσα, αναφερόμενος σε όλους αυτούς που σώθηκαν τελικά από τη μανία της γενοκτονίας.

Το βιβλίο για τον οπλαρχηγό του Ποντιακού Αντάρτικου Παύλου Τσαουσίδη,  αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο μαζικό έγκλημα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  ο Γιάννης Θεοδωρίδης στο τραγούδι και ο Παύλος Ματζερίδης στη λύρα, οι οποίοι ερμήνευσαν το τραγούδι του αντάρτη που γράφτηκε ειδικά για το βιβλίο, από την Αναστασία Μαχαιρίδου και υπάρχει μέσα στην ύλη του. Στο νταούλι ήταν ο Δημήτρης Ουσταμπασίδης.

Η συμμετοχή χορευτών της Πρότυπης Καλλιτεχνικής Ομάδας Χορού «ΕΚΝΕΥΣΙΣ» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους με την απόδοση του χορού Σέρα, χορός που συνάδει με την ύλη του βιβλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, απόγονοι του οπλαρχηγού και πλήθος κόσμου.