Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οι Πόντιοι του Πειραιά τίμησαν την μνήμη του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη

Οι Πόντιοι του Πειραιά τίμησαν την μνήμη του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη
Οι Πόντιοι του Πειραιά τίμησαν την μνήμη του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Την μνήμη του Πόντιου Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη και όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Καπετανίδεια».

Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα του ανατολικού Πόντου το 1889. Αφού αποφοίτησε από το Φροντιστήριο Τραπεζούντας το 1905, έγινε δημοσιογράφος γράφοντας σε διάφορες τοπικές εφημερίδες.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας (1916-1918), εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Σάλπιγξ» και τον Οκτώβριο του 1918, με την ανακατάληψη της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, την εφημερίδα «Εποχή». Μέσα από τις στήλες της επέκρινε με θάρρος τις θηριωδίες των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων της περιοχής.

Το 1921 ο Καπετανίδης συνελήφθη μαζί με άλλους 68 Έλληνες προκρίτους (ιερείς, τραπεζίτες, κοινοτάρχες, καθηγητές, δημοσιογράφους κ.α.) του Πόντου με την κατηγορία ότι αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία της περιοχής και οδηγήθηκε στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» της Αμάσειας. Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε στον Νίκο Καπετανίδη την κατηγορία, ο γενναίος δημοσιογράφος σηκώθηκε και απάντησε: «Δεν αγωνίστηκα για την ανεξαρτησία, αλλά για την ένωση του  Πόντου με την Ελλάδα!».

Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 χρόνων. Οι τελευταίες λέξεις του στην αγχόνη ήταν: «Ζήτω η Ελλάς!».

Μητροπολίτης Πειραιά: Να εμπνεόμαστε από τα ιδανικά των εθνομαρτύρων

Στην πλατεία Νικολάου Καπετανίδη, απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπου βρίσκεται η προτομή του Πόντιου Εθνομάρτυρα, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ επιμνημόσυνη δέηση για τον θρυλικό εκδότη και τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Είναι πολύ υπέροχη αυτή η εκδήλωση διότι μεταλαμπαδεύει τα ζώπυρα του Γένους στην διάδοχη γενεά και διότι δεν υπάρχει μεγαλυτέρα τιμή στους μάρτυρες από το να εμπνεόμεθα από τα ιδανικά τους ιδιαίτερα σε μία εποχή που υπάρχει σπανιότητα ηρωικών προτύπων και οι άνθρωποι γίνεται καθημερινή μεθοδευμένη προσπάθεια να αποβούν αθύρματα εύχρηστα στην καταδολίευση της ελευθερίας τους για τα σχέδια μίας τραγικής παγκοσμιοποίησης», είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Σεραφείμ.

Παράλληλα συνεχάρη την Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς κ. Αναστασία Ποιμενίδου – Ιωαννίδου για το έργο που επιτελεί, μνημονεύοντας επίσης την προσφορά του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της Διαμανού Ποιμενίδη, επί σειρά ετών προέδρου του τοπικού ποντιακού φορέα.

«Εύχομαι στους νέους Έλληνες να εμπνέονται πάντοτε όχι από τα ψεύτικα και κίβδηλα είδωλα των καιρών μας αλλά από αυτούς τους αθάνατους μάρτυρες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας, οι οποίοι έζησαν και πύρωσαν τη ζωή τους με το τρίπτυχο: αθάνατη πατρίδα – μεταφυσική αναγωγή στον Δημιουργό της Ζωής – λατρεία στην οικογένεια που είναι το κύτταρο της Οικουμένης και του Έθνους. Αθάνατοι, αιωνία η μνήμη αυτών και πάντοτε να είστε άξιοι, να εργάζεστε τα υπέροχα έργα φιλοπατρίας, φιλογένειας και αλήθειας», είπε ολοκληρώνοντας ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σχολεία της περιοχής, ποντιακούς και τοπικούς φορείς. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, ενώ το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας απέδωσε τον πυρρίχιο μπροστά από την προτομή του Νικόλαου Καπετανίδη.


Π. Μπαλακτάρης: Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας ενόψει της 100ης επετείου

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας με ομιλητές τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Παναγιώτη Μπαλακτάρη και τον Καθηγητή στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, Διδάκτορα Γεωπολιτικής κ. Γεώργιο Φίλη. Συντονίστρια ήταν η γενική γραμματέας της Ένωσης κ. Χριστίνα  Χαφουσίδου, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

«Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας ήρωας ο οποίος σε πολύ νεαρή ηλικία προτίμησε να πεθάνει για την πατρίδα παρά να ζήσει μία ήσυχη ζωή, ένας ήρωας που αρθρογραφούσε στα εφηβικά του χρόνια με το ψευδώνυμο “Σίσυφος”. Εύχομαι όμως οι προσπάθειες για την διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να μην είναι σισύφειες (σ.σ. στην ελληνική μυθολογία ο Σίσυφος είχε καταδικαστεί από τους θεούς σε αιώνια τιμωρία να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού, φτάνοντας στην κορυφή του όμως ο βράχος ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να τον ανεβάσει ξανά). Εύχομαι ενόψει της συμπλήρωσης των εκατό ετών από την Γενοκτονία το 2019, οι προσπάθειες όλων μας να είναι συντονισμένες, να είναι δυναμικές, να είναι αποτελεσματικές προκειμένου να πληρώσει ο θύτης, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα του, να αναγνωρίσει τη βαρβαρότητα έτσι ώστε με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού να σταματήσει κάποια στιγμή ο κόσμος να είναι τόσο βάρβαρος», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

Επίσης έκανε και μία σύγκριση ως προς τις αξίες μεταξύ της σύγχρονης και της ελίτ της εποχής του Καπετανίδη: «Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος οι σημερινές ελίτ, δεν έχουν καμία σχέση με την ελίτ του Πόντου της οποίας ήταν μέρος ο Νικόλαος Καπετανίδης. Η ελίτ του Πόντου ήταν ενωμένη στον αγώνα τόσο αυτή που κατοικούσε εκεί όσο και της διασποράς με κύριο εκφραστή τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη που διέμενε στην Μασσαλία. Τότε υπήρχε μία διαρκής ανατροφοδότηση ώστε να επιτευχθεί το κοινό όραμα που ήταν όχι μόνο η ελευθερία αλλά η απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα, όπως το εξέφρασε και ο ίδιος ο Καπετανίδης».

Γ. Φίλης: Αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία χτυπάμε την βάση της νέο-οθωμανικής προπαγάνδας

Από την πλευρά του ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γεώργιος Φίλης είπε: «Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είτε με νομικό, είτε με ηθικό, είτε με πολιτικό – γεωπολιτικό τρόπο. Έχει συμβεί, κατά τη διεθνή νομοθεσία εμπίπτει σε όλες τις προβλέψεις του ορισμού της Γενοκτονίας από την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και είναι ξεκάθαρο ότι για γεωπολιτικούς λόγους όχι μόνο για ηθικούς και για την μνήμη των πατέρων μας, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών μας, θα πρέπει να προσπαθήσει σύσσωμο το έθνος των Ελλήνων και ο καθένας ξεχωριστά, καθώς και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, να διεθνοποιήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Για ποιον λόγο; Διότι αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία των Ποντίων ως ένα διεθνές ζήτημα σε επίπεδο και σημασία του τι έχουν πάθει οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι, ειδικά οι Αρμένιοι από τους Τούρκους, επί της ουσίας χτυπάμε την βάση της νέο-οθωμανικής προπαγάνδας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διότι όταν ο κ. Ερντογάν και η τουρκική πολιτική ελίτ αυτή τη στιγμή μιλάνε για τον νέο-οθωμανικό παράδεισο και προσπαθούν να προσελκύσουν και δυτικούς και ανατολικούς συμμάχους και τα γύρω κράτη, εμείς πρέπει να καταδείξουμε ότι πρόκειται για μία ιδεολογία η οποία έκανε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας βάσει των οποίων δημιουργήθηκε η έννοια της Γενοκτονίας. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η έννοια δημιουργήθηκε κατά βάση για να περιγραφεί αυτό που υπέστησαν οι Εβραίοι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι δημιουργοί του νομικού αυτού όρου και της περιγραφής του βασίστηκαν στα παραδείγματα των Οθωμανών και των κεμαλικών στο τι διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνος κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κουρδικό και τη θέση της Ελλάδας πάνω στο θέμα, ο κ. Φίλης δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1: «Το σίγουρο είναι ότι κάθε περίπτωση ενδυνάμωσης του κουρδικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή αποδυναμώνει συγκεκριμένα κράτη. Αποδυναμώνει την κεντρική εξουσία στην Δαμασκό, αποδυναμώνει το Ιράκ, συνιστά κίνδυνο προς το Ιράν και κατά βάση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα εσωτερικής συνοχής ακόμα και υπαρξιακό θέμα στην Τουρκία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ως χώρα θα πρέπει επισήμως να μην εμπλακεί σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Σίγουρα όμως επειδή αυτές οι διαδικασίες έχουν φύγει από τον έλεγχο κάθε ανθρώπου ή κυβερνήσεως διότι είναι πλέον ένα κομμάτι ενός ποταμού που φαίνεται ότι δεν έχει γυρισμό, θα πρέπει να ετοιμάσει σενάρια και να είναι έτοιμη ώστε να υπερασπίσει τα συμφέροντα της εάν και εφόσον οι καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή εκτραχυνθούν και εάν και εφόσον η Τουρκία αντιμετωπίσει και προβλήματα αλλά και αρχίσει να είναι πιο νευρική με τον περίγυρο της, λόγω των εσωτερικών ζητημάτων που έχει».