Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πέρασε στην ιστορία το 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο - Video)

Πέρασε στην ιστορία το 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Παρουσία 5000 περίπου θεατών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά, με θέμα: «Υψηλαντών το Όραμαν Πυρρίχιου το Σθένος», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μελάς.

Πάνω από 2.500 χιλιάδες χορευτές, από 453 σωματεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και δεκάδες καλλιτέχνες, χόρεψαν, αφηγήθηκαν και τίμησαν την ιστορία του Πόντου, την ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της οικογένειάς του, του πρίγκιπα από την Τραπεζούντα που πρωτοστάτησε στον αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

Το Φεστιβάλ αφιερώθηκε στη μνήμη και την ιστορία της ποντιακής οικογένειας Υψηλάντη, του ήρωα της Επαναστάσεως Αλέξανδρου, αλλά και όλων των προγόνων κι απογόνων του, καθώς και στη σπουδαία συνεισφορά τους στο Έθνος από τον 10ο αιώνα ως και σήμερα.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε φέτος ο Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος και Νήσων, ενώ τα κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο κ. Ηλίας Υφαντίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν λίγους μήνες, στις 21 Μαΐου 2017, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δωρεά του εφοπλιστή κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών από την μητέρα του.

Το μνημείο ονομάστηκε «Πυρρίχιο Πέταγμα» και μοιάζει σαν ένα κύμα φτιαγμένο από πόνο και διωγμό, σαν ένα κύμα που ξεριζώνει και πετά ένα προσφυγοπούλι από τον Πόντο για να το φέρει στον Πειραιά. Πλασμένο με υλικά του σήμερα, «διηγείται» την ιστορία ενός ξεριζωμού του χθες, ενώνει το παρελθόν με το παρόν και συμβολίζει τη συνέχεια της ιστορίας και την εσωτερική δύναμη, τη φλόγα και τον ηρωισμό των Ποντίων.


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Είναι χαρά μας θα έλεγα και τιμή για την πόλη του Πειραιά, το ότι γίνεται το 13ο Φεστιβάλ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί πριν λίγους μήνες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων, σε μια ιστορική πλατεία στον Πειραιά, στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Σήμερα, μετά από λίγους μήνες, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να υποδεχθούμε το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το οποίο είναι η σημαντικότερη στιγμή της Ομοσπονδίας των Ποντίων στην Ελλάδα. Είναι ένα φαντασμαγορικό θα έλεγα θέαμα, με πολλούς χιλιάδες χορευτές και θεατές.

Γνωρίζουμε όλοι την προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού, στη διάδοση του Ελληνισμού, στην μεταφορά ηθών, εθίμων, πολιτισμού, γραμμάτων, εμπορίου. Πρέπει να διατηρούμε τη μνήμη άσβεστη για τη Γενοκτονία και να τιμούμε τους Πόντιους πρόσφυγες. Στον Πειραιά ήρθαν πολλοί πρόσφυγες, αφομοιώθηκαν από την κοινωνία στον Πειραιά και με την εργατικότητά τους, τις ιδέες τους, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, μεταφέροντας όπως είπα ήθη, έθιμα και νέα στοιχεία στην τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας ο Ποντιακός Ελληνισμός και τον τιμούμε με αυτόν τον τρόπο».

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι βραβεύσεις με τιμητικές πλακέτες στους: κ. Μαρινάκη Ευάγγελο, μέγα δωρητή του Μνημείου της Γενοκτονίας, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, δεν κατάφερε να παρευρεθεί και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκπρόσωπός του καθώς και στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο ως χορηγό του Φεστιβάλ, που εκ μέρους του παρέλαβε ο κ. Γιώργος Γιαννακάς.

Η εκπρόσωπος του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι, είναι τιμή για τον κύριο Μαρινάκη αυτή η διάκριση. Λυπάται πολύ που δεν μπόρεσε να βρίσκεται εδώ σήμερα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Η τιμητική αυτή διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνον και για μένα προσωπικά, καθότι είμαστε ποντιακής καταγωγής, από την επιφανή οικογένεια των Υψηλαντών του ιστορικού Πόντου.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για το σπουδαίο έργο της, με το οποίο κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και την ιστορία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα στο σπουδαίο και δύσκολο έργο σας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε στη χώρα πολιτικά και οικονομικά.

Θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε, ώστε το έργο σας να μπορεί να μεγαλώσει και να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας.

Η ίδια προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κύριο Ηλία Υφαντίδη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή αυτού του Φεστιβάλ, για την πολύ δουλειά, το μεράκι, την αγάπη κι όλη του την ποντιακή ψυχή που έβαλε για να γίνει αυτή η εκδήλωση. Χαρείτε την. Σας ευχαριστώ πολύ».

Μιλώντας στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης καθώς και ο Πρόεδρος Σ. Πο. Σ. Ν. Ελλάδας και Νήσων, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τόνισαν μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε το λιμάνι, την πόλη και τους ανθρώπους του Πειραιά, γιατί ήταν ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, για την ανέγερση του Μνημείου της Γενοκτονίας. Έτσι στις 21 Μαΐου 2017, ευτυχήσαμε να είμαστε παρόντες και συμμέτοχοι στα αποκαλυπτήρια του μεγαλειώδους μνημείου, για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, έγινε πραγματικότητα, χάρη στην υποστήριξη του αιτήματος στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τη γενναία δωρεά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, του γένους Υψηλαντών εκ μητρός.

Σε αυτούς απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Ποντιακού Ελληνισμού.

Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Ευάγγελο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους ώστε να παρουσιάσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Πειραιά που έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση και τον κύριο Μώραλη που ανταποκρίθηκε σε κάθε αίτημά μας».

Επίσης, στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών μίλησαν, ο Πρόεδρος Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και ο επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης.