Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Πόντος, Κρήτη, και Μακεδονία παρουσιάστηκαν σε μία μεγάλη εκδήλωση στο ΑΕΙ Πειραιά

Πόντος, Κρήτη, και Μακεδονία παρουσιάστηκαν σε μία μεγάλη εκδήλωση στο ΑΕΙ Πειραιά
Πόντος, Κρήτη, και Μακεδονία παρουσιάστηκαν σε μία μεγάλη εκδήλωση στο ΑΕΙ Πειραιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή παράσταση με τίτλο «Πόντος, Κρήτη, Μακεδονία: τόποι των εθίμων μας» στο Συνεδριακό Κέντρο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. από το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Η όλη εκδήλωση αφιερώθηκε στην επέτειο του ενός έτους από την ένταξη του εθιμικού δρωμένου «Μωμο΄έρια» στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρύτανης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. κ. Λάζαρος Βρυζίδης ο οποίος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Τόνισε ότι το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και η διοίκηση του σέβεται την παράδοση, αφού κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, δείχνοντας και μία ιδιαίτερη ευαισθησία στην Ποντιακή παράδοση. Κλείνοντας, συμπλήρωσε πως τέτοιες εκδηλώσεις, ειδικά τον τελευταίο καιρό δίνουν στον κόσμο μία αισιοδοξία για το μέλλον πιστεύοντας ότι σύντομα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Το ρόλο του παρουσιαστή ανέλαβε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους των Μωμόγερων και κάλεσε τη Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Γραμματέα του σωματείου και Δρ Λαογραφίας να εντάξει τους θεατές στο κλίμα των ημερών, υπό το πρίσμα του νοσταλγικού βιώματος του Δωδεκαημέρου.

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου έθεσε ορισμένους προβληματισμούς στους θεατές για τη χρησιμότητα των μαγικών εθίμων σε μια αστική κοινωνία και τη μετάβαση της κοινωνίας της Αθήνας από την κανονικότητα της ζωής στον «ιερό» χρόνο των ημερών». Μίλησε για τη νοσταλγία των βιωμάτων, ένα αίσθημα αδυναμίας και δύναμης, ένα μέσο επανασύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, έναν τρόπο αναπλήρωσης της απώλειας προσώπων και καταστάσεων.


Τη σκυτάλη πήρε η χορωδία του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης, που απέδωσε τα ποντιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα και άλλα τραγούδια σχετικά με τα Καλαντόφωτα, με τη συνοδεία της λύρας του Βασίλη Φωλίνα και της φωνής της Αντωνίας Καραγιαννίδου.

Το χορευτικό αφιέρωμα ξεκίνησε με κάλαντα και χορούς της Κρήτης, με τον Παναγιώτη Κουτούζο στο λαούτο και το Φωκά Μουρτζάκη στη λύρα.

Κάλαντα και χορούς από τη Δυτική Μακεδονία μας μετέφερε η ορχήστρα «Παραδοσιακό Σεργιάνι», με το Χρήστο Βαμβακά στο κλαρίνο, τον Αλέξανδρο Κοτζαφίλιο στο τραγούδι και το σαξόφωνο, το Χριστόφορο Γκαγκανιάρα στην τρομπέτα, τον Τάσο Σπανοδημητρίου στο ακορντεόν και στα κρουστά τον Κώστα Γκαγκανιάρα.

Ως επετειακό αφιέρωμα, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ της Unesco για τα Μωμο΄έρια, όπως προβλήθηκε στη διεθνή επιτροπή. Ακολούθησε ζωντανή αναβίωση του εθίμου, ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στα διαδραματιζόμενα επεισόδια με τους θεατρικούς ρόλους. Αρχηγός Μωμό΄ερος ήταν ο Κώστας Αλεξανδρίδης, στη λύρα ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, στο αγγείον ο Βασίλης Φωλίνας και στο νταούλι ο μικρός Παναγιώτης Κουλαξουζίδης.

Επ΄ ευκαιρία των εορτών, ο πρύτανης κ. Λάζαρος Βρυζίδης παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων, όπου όλες οι ορχήστρες συνέπραξαν στο να ντύσουν μουσικά την όμορφη βραδιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος καθηγητών του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., πρόεδροι Ποντιακών συλλόγων και μέλη του σωματείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.