Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Αφιέρωμα στο Διγενή Ακρίτα, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες του Πόντου"

Αφιέρωμα στο Διγενή Ακρίτα, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες του Πόντου"
Αφιέρωμα στο Διγενή Ακρίτα, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες του Πόντου"

Μελωδίες, ήχοι και εικόνες ταξίδεψαν μουσικά, τους θεατές που γέμισαν το θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης 1ης Νοεμβρίου 2017, στη συναυλία-αφιέρωμα στο Διγενή Ακρίτα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" και το Μουσικό Εργαστήρι του συλλόγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Χειμώνα 2017-2018. 

Τα ηρωικά κατορθώματα του Διγενή Ακρίτα ζωντάνεψαν μέσα από τραγούδια και μελωδίες. Από τον Πόντο και την Καππαδοκία έως την Κρήτη. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον χορό Σέρρα, από χορευτές του συλλόγου των Ακριτών. 

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν ως γνήσιοι σύγχρονοι Ακρίτες, οι αντιστράτηγοι ε.α., Βασίλειος Τελλίδης και Βασίλειος Μωυσίδης. Στον Βασίλειο Μωυσίδη, την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τέως πρόεδρος της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος και επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρχαρίδης. Την βράβευση παρακολούθησε και του κ. Μωυσίδη. 

Την τιμητική διάκριση στον Βασίλειο Τελλίδη, ο οποίος αρρώστησε και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έκανε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, προσφέροντας την τιμητική πλακέτα στον φίλο του, Βασίλη Μωυσίδη.


Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Αντώνης Μανδρίτης, γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην βουλευτής, περιφερειάρχης και νομάρχης, η πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Ανθή Πορφυριάδου, ο δρ Παύλος Κανονίδης, γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ακόμη, ο διοικητής της μπάντας της Αστυνομίας Β. Ελλάδος, υπαστυνόμος Δημήτρης Σταγονάς, ο Στάθης Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, πρόεδρος Μακεδονικής Ένωσης Ελλάδας – Αυστραλίας, ο Κώστας Αβανίδης, πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγων Αξενών Καππαδοκίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, ο Παύλος Γαλεγαλίδης, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ, η Κατερίνα Μπίλη, μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ, ο Σάββας Τοπαλίδης, πρόεδρος του σωματείου "Γ.Κ. Φωτιάδης", ο Γιώργος Μαυρομάτης, αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Οκουτζιόγλου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αστυνομικών, ο Νίκος Χατζησυμεωνίδης, πρόεδρος του συλλόγου Κέντρου Γρεβενών «Το Βέντζι», ο Χρήστος Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αστυνομικών, η Νίκη Παπαδοπούλου, γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων και πολλά άλλα μέλη ποντιακών σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης.