Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση-αφιέρωμα της Π.Ο.Π.Σ. στις μουσικές και τους χορούς της Μαύρης Θάλασσας

Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση-αφιέρωμα της Π.Ο.Π.Σ. στις μουσικές και τους χορούς της Μαύρης Θάλασσας
Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση-αφιέρωμα της Π.Ο.Π.Σ. στις μουσικές και τους χορούς της Μαύρης Θάλασσας

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση-φόρος τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό, με τίτλο «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα, την Εύξεινο», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών(Μακεδονίας-Θράκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε ένα μουσικοχορευτικό θεατρικό ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Θράκη, Σμύρνη και Πόντο.

Ρίγη και δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου Εγνατία, από τον συναισθηματικά φορτισμένο χαιρετισμό του Προέδρου της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ, κ. Ιβάν Σαββίδη και ιδιαίτερα από την αναφορά του στους εκλιπόντες γονείς του, που θα τους ήθελε δίπλα του για να μοιραστεί μαζί τους αυτό το ξεχωριστό ταξίδι-αφιέρωμα στις μουσικές και τους χορούς της μαύρης Θάλασσας με άρωμα, χρώμα και νοσταλγία Πατρίδας.

Όπως επεσήμανε στο χαιρετισμό του «ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι κάτοχος ενός πολύ μεγάλου διανοητικού και πνευματικού πλούτου και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να τον αξιοποιήσει».

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., Χριστίνα Σαχινίδου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της στο τεράστιο έργο που επιτελεί ο κ.Ιβάν Σαββίδης και οι Έλληνες της Διασποράς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα πρέπει ο Ελληνισμός όπου γης να τέμνει ευεργετικά το χθες με το σήμερα και όλοι μαζί με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας ως ματόχαντρο στην καρδιά μας την Πατρίδα και την Ορθοδοξία».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γεώργιος Λαζαρίδης, η Αναπλ. Γενική Γραμματέας του Υπ.Εξωτερικών, Βούλα Τεκτονίδου,  30 αντιπρόσωποι και Πρόεδροι Ομοσπονδιών της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και Πρόεδροι Προσφυγικών Σωματείων από όλη τη χώρα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ηρώ Πέτσα.

Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων:

- Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας "Οι Κιζδερβενιώτες"
- Λαογραφικός Σύλλογος Ν.Ρυσίου "Η Αρετσού"
- Σύλλογος "Οι Φίλοι της Παράδοσης"
- Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού "Η Βαλάχτσια"
- Εύξεινος Λέσχη Κοπανού
- Μεικτό χορευτικό Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Ερμήνευσαν τραγούδια για τη Μ. Ασία και τον Πόντο οι: Έλενα Κασαμπαλίδου, Ευδοκία Τεκτονίδου, Γιάννης Καϊσίδης, Ναταλία Σουλίκα και η Δέσποινα Φιλίππου.

Τους τραγουδιστές συνόδευσαν οι: Θεόφιλος Ασλανίδης (λύρα), Θόδωρος Τσανακλίδης (λύρα), και η ορχήστρα του Βασίλη Κασούρα.

Κείμενα διάβασε η Μαρία Μπαδέμη ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Μιχαηλίδης.