Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ποντιακά Ισλί της κυρα - Γιούλας

Ποντιακά Ισλί της κυρα - Γιούλας
Ποντιακά Ισλί της κυρα - Γιούλας

Συστατικά

1/2 κιλό βούτυρο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα ( χλιαρό)
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλυσίβα ( αλουσιά)
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
χυμό από 2 πορτοκάλια
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

300 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι

2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι
3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να ασπρίσει και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Λιώνουμε την αμμωνία μέσα στο ζεστό γάλα. Έχουμε ήδη φτιάξει την αλυσίβα και ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ή μια πλαστική λεκάνη και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι έως ότου γίνει μια μαλακή ζύμη να πλάθεται.

Ανοίγουμε στο χέρι στρογγυλό φυλλαράκι, γεμίζουμε με μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμισει και κλείνουμε σε σχήμα τριγώνου.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω- κάτω αντιστάσεις) έως ότου ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά.

Το σιρόπιασμα γίνεται πάνω στο μάτι της κουζίνας μέσα σε ρηχή κατσαρόλα ανά 4 κομμάτια, σε χαμηλή θερμοκρασία (στο 4 αν έχετε κουζίνα που φτάνει ως το 9). Στολίζουμε τα ισλί με λίγη από την γέμιση που έχει περισσέψει.

Σημ. 1: Για να φτιάξουμε το σχέδιο του αστεριού χρησιμοποιούμε μια μεταλλική τσιμπίδα.
Σημ. 2: Αφού κλείσουμε τα ισλί, σχεδιάζουμε το τρίγωνο και ψήνουμε από την ανάποδη για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. (Βγαίνουν περίπου 40-45 κομμάτια).