Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πόντιος κοσμοναυτής Θεόδωρος Γιουρτζίχιν - Γραμματικόπουλος

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πόντιος κοσμοναυτής Θεόδωρος Γιουρτζίχιν - Γραμματικόπουλος
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πόντιος κοσμοναυτής Θεόδωρος Γιουρτζίχιν - Γραμματικόπουλος

Τον ομογενή κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτζίχιν - Γραμματικόπουλο υποδέχεται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Γιουρτσίχιν έχει ταξιδέψει 5 φορές στο διάστημα και έχει τιμηθεί με το βραβείο του «Ηρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υψηλότερο βραβείο της χώρας, το οποίο  απονέμεται για εξαιρετικά επιτεύγματα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 59 ώρες, κατέχοντας την τέταρτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 672 ημέρες και είναι σήμερα ο 7ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα.

Είναι γιος του Νικολάι Φιόντοροβιτς Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα (κόρης του Σοφοκλέους Γραμματικόπουλου) που μένει στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ο Γιουρτσίχιν επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα προκειμένου να δει τη μητέρα του. 

Γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας της πρώην Σοβιετικής Γεωργίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια. Εργάστηκε εκεί στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Διαστημικού Λεωφορείου-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ. Το έτος με την εντολή του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαστήματος της Ρωσίας γίνεται υποψήφιος κοσμοναύτης.

Στο τελευταίο του ταξίδι, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πήρε μαζί του μία Ελληνική σημαία, μία ποντιακή λύρα αλλά και τη σημαία του ΠΑΟΚ.