Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

"Όργωσαν" την Θεσσαλονίκη οι Μωμό'εροι

"Όργωσαν" την Θεσσαλονίκη οι Μωμό'εροι
"Όργωσαν" την Θεσσαλονίκη οι Μωμό'εροι 

Για άλλη μια χρονιά ο Φάρος Ποντίων έδωσε ποντιακή χροιά στους εορτασμούς της παραμονής της πρωτοχρονιάς στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με το εθιμικό δρώμενο των Μωμό΄ερων.

Με αρχηγό τον Κώστα Αλεξανδρίδη, υπαρχηγό τον Άρη Προσκυνητόπουλο (παλαίμαχο αρχηγό των Μωμό΄ερων της Ασβεστόπετρας Πτολεμαΐδας), το αγγείον του Τάσου Ματσαρίδη και το νταούλι του Κώστα Ψαθά, η ομάδα των Μωμό΄ερων ξεκίνησε από το σύλλογο (Αντιγονιδών 1) και κατευθύνθηκε προς την Πλατεία Εμπορίου, όπου πλήθος περαστικών παρακολούθησε τα διαδραματιζόμενα επεισόδια του εθίμου. Στη συνέχεια η ομάδα κατευθύνθηκε προς την πλατεία Αριστοτέλους, διασχίζοντας και άλλες ομάδες με διαφορετικά ηχοχρώματα.


Η κατάληξη, όπως κάθε χρόνο, ήταν στο μαγαζί "Ραγιάν" του Θεόφιλου Γεωργιάδη, όπου προσφέρθηκαν ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο τσίπουρο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Την αναβίωση του εθίμου κατέγραψε με την κάμερά του ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ενώ το Ράδιο Θεσσαλονίκη μετέδωσε ζωντανά το έθιμο, παίρνοντας συνεντεύξεις από τους τελεστές του.