Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας θεματοφύλακας στα ήθη και έθιμα του Πόντου

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας θεματοφύλακας στα ήθη και έθιμα του Πόντου
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας θεματοφύλακας στα ήθη και έθιμα του Πόντου

της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, είναι ένας Φιλανθρωπικός – Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1990. Στα είκοσι επτά χρόνια δράσης του Συλλόγου, η παρέμβαση του στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και του Νομού μας, είναι αξιόλογη και αξιέπαινη.

Το 1902, ιδρύεται στην Τραπεζούντα του Πόντου η Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Το 1923, ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και το 1990 με την συγκατάθεση της Μέριμνας Θεσσαλονίκης, ιδρύεται η Μέριμνα της Δράμας, με πρωτοστάτρια την κα. Νόρα Κωνσταντινίδου.

Πανελληνίως λοιπόν, υπάρχουν δύο Μέριμνες, μια στην Θεσσαλονίκη και μια στην Δράμα και πρόκειται για καθαρά γυναικεία σωματεία. Πριν από λίγα χρόνια, ιδρύθηκε Μέριμνα και στην Αυστραλία.

Σκοπός της δημιουργίας του Συλλόγου είναι η διατήρηση άσβεστης της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, της ιστορίας του, των ηθών και εθίμων, των παραδόσεων, ενώ στα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν συγκαταλέγεται και η φιλανθρωπία.

Σήμερα, ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 300 τακτικά μέλη, και γύρω στα 80 αρωγά μέλη, δηλαδή μη ποντιακής καταγωγής, ωστόσο είναι φίλοι του Συλλόγου και τον στηρίζουν σε κάθε του προσπάθεια.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της προέδρου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα. Χρύσας Παπαδοπούλου, η οποία αδιάκοπα υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια τον Σύλλογο, με την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της Μέριμνας, η εφημερίδα μας επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου.

Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να συναντήσουμε την πρόεδρο, κα. Χρύσα Παπαδοπούλου, από την οποία ζητήσαμε να μας μιλήσει για την ιστορία του συλλόγου, αλλά και τη δράση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια.


Ιστορία του Συλλόγου

Από το 1990 μέχρι το 2001, πρόεδρος ήταν η ιδρύτρια του Συλλόγου κα. Νόρα Κωνσταντινίδου, και στη συνέχεια την προεδρία παρέλαβε η κα. Χρύσα Παπαδοπούλου, το 2002. Στη συνέχεια και για μια τριετία ανέλαβε η κα. Λίζα Θεοδωρίδου, ενώ ακολούθως ανέλαβε πάλι πρόεδρος η κα. Χρύσα Παπαδοπούλου, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 22 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.

Η κα. Παπαδοπούλου, όπως μας ανέφερε επιθυμεί πλέον να αποσυρθεί από την προεδρία, αλλά θα παραμείνει ενεργό μέλος της Μέριμνας, όπως έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια τον Σύλλογο.

Όπως μας εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, αυτό που της έχει μείνει από την πορεία της στον Σύλλογο, είναι η αγάπη της γι’ αυτόν. «Αγάπησα τον Σύλλογο από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε. Κρατάμε ζωντανές τις μνήμες, που πέρασαν σε εμάς από τις αφηγήσεις της γιαγιάς και του παππού.

Αξίζει να στηρίζεις αυτό τον Σύλλογο, γιατί προσπαθούμε να φέρουμε στην επιφάνεια προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, την τρισχιλιόχρονη ιστορία του Πόντου, τα ήθη και έθιμα. Γι’ αυτό και οι περισσότερες εκδηλώσεις μας στρέφονται γύρω από αυτόν τον τομέα.

Μέσα από τις εκδηλώσεις μας, έχουμε αναδείξει πολλές ποντιακές προσωπικότητες, όπως ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος, ο ποιητής Ηλίας Τσιρκινίδης κ.α.».

Από το Τραπέζι Αγάπης για τα ΑμεΑ.
Από το Τραπέζι Αγάπης για τα ΑμεΑ.

Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, θεώρησε ότι έπρεπε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα αυτά, γιατί «δεν θέλουμε να πεθάνει αυτή η διάλεκτος», δήλωσε η κα. Παπαδοπούλου.

Ο Σύλλογος, όπως μας εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, είχε την χαρά πριν από αρκετά χρόνια να ξεκινήσει μαθήματα διαλέκτου και ιστορίας, στα οποία συμμετείχαν επιστήμονες από την πόλη μας, όπως ο κ. Γεώργιος Χατζόπουλος, η κα. Νόρα Κωνσταντινίδου, και ο κ. Διαμαντής Λαζαρίδης.

Πέρυσι, ο Σύλλογος ξεκίνησε και πάλι για μια χρονιά μαθήματα με τον κ. Χατζόπουλο και τον προσεχή Φεβρουάριο, θα ξεκινήσουν και πάλι.

Το φιλανθρωπικό έργο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας

Ο Σύλλογος αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς διατηρώντας μια διαχρονική παρουσία στα κοινά της πόλης μας. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι ο φιλανθρωπικός, όπου με τα χρόνια ο Σύλλογος έχει ενισχύσει άπορους και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενώ όπως υποστήριξε η κα. Παπαδοπούλου «Επικουρικά φροντίζουμε για κάποιους συνανθρώπους μας, άλλωστε υπάρχουν και κρατικές δομές που φροντίζουν γι’ αυτό. Βέβαια, δεν έχουμε κλείσει ποτέ την πόρτα μας σε κανέναν.

Κατά το παρελθόν η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, έχει βραβεύσει αριστούχους μαθητές οι οποίοι προέρχονταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Βόρειο Ήπειρο, έως ότου ενσωματώθηκαν στην τοπική μας κοινωνία», επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου.

Έπειτα, ο Σύλλογος ανέλαβε την στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, ξεκινώντας αρχικά με την βράβευση των μητέρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών αυτών. Ακολούθως, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας καθιέρωσε, τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, να διοργανώνει τα Τραπέζια Αγάπης. «Είναι μια εκδήλωση αγάπης, την οποία έχουν εισπράξει με τόσο μεγάλη ευαρέσκεια τα παιδιά αυτά, τα οποία πλέον είναι παιδιά της οικογένειας της Μέριμνας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και μάλιστα εκτός από τα Τραπέζια Αγάπης, οπουδήποτε μας ζητηθεί από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, είμαστε κοντά τους», υποστήριξε η κα. Παπαδοπούλου.

Από την τιμητική εκδήλωση για τον Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη. Από αριστερά οι: Ν. Εμμανουηλίδου, Β. Σαρηγιαννίδης, και Ν. Κωνσταντινίδου.
Από την τιμητική εκδήλωση για τον Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη. Από αριστερά οι: Ν. Εμμανουηλίδου, Β. Σαρηγιαννίδης, και Ν. Κωνσταντινίδου.

Παράλληλα, η Μέριμνα συνεχίζει την διανομή δεμάτων τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου αλλά και οικονομικά, ενώ στηρίζει αδιάκοπα μέχρι και σήμερα άπορους φοιτητές.

Μάλιστα, από το ξεκίνημά του ο Σύλλογος διοργάνωνε εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων τα οποία και έστελναν στους Έλληνες οι οποίοι έμεναν εκτός Ελλάδας και είχαν ανάγκη.

Έτσι, έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αποστολές χρημάτων στους Έλληνες της Γεωργίας, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στο ορφανοτροφείο της Αλβανίας, στο Γηροκομείο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και στη Unicef .

Ακόμη, η προσφορά και η συμβολή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας από την ίδρυση της είναι τεράστια, καθώς συμμετείχε στην αποστολή νεαρών συμπατριωτών μας στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας τους, ενώ παράλληλα έστειλε οικονομικές ενισχύσεις στην Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης και στο Ινστιτούτο Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Στο φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου, συμπεριλαμβάνεται και η βράβευση Δραμινών αθλητών που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και οικονομικές ενισχύσεις Δραμινών αθλητών για τη συμμετοχή τους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006, και την προετοιμασία τους για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008, καθώς και πλήθος ακόμη εκδηλώσεων προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας από το 2005 και για επτά χρόνια, παρείχε καθημερινά συσσίτιο σε πενήντα αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Από την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
Από την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Η πολιτιστική δράση της Μέριμνας

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι και σήμερα να διοργανώνει και να συμμετέχει σε πλήθος δράσεων, οι οποίες αφορούν τόσο στον πολιτισμό όσο και σε εκδηλώσεις γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος έχει διοργανώσει αφιερώματα στον Πόντο, αλλά και σημαντικές εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου με καταξιωμένους επιστήμονες, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την πρόληψη του κοινού.

Ακόμη, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, καθώς και μελέτη και έρευνα γύρω από το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, πρώτη στον Νομό Δράμας καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, με αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, με ομιλητές πανελληνίως καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της διανόησης, καθώς και συναυλίες με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Η κυριότερη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο η Μέριμνα, είναι για την Γενοκτονία των Ποντίων, στις 19 Μαΐου, με όλα τα ποντιακά σωματεία του Νομού μας, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης για την Άλωση της Πόλης.

Ακόμη, ο Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένη στην Μητέρα, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό, στις 28/9/1992. Η αείμνηστη Άννα Σικελιανού και η κα. Νόρα Κωνσταντινίδου.
Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό, στις 28/9/1992. Η αείμνηστη Άννα Σικελιανού και η κα. Νόρα Κωνσταντινίδου.

Παράλληλα όμως, η Μέριμνα έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για πρόσωπα και φορείς που έχουν διακριθεί για την κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, στα Γράμματα και τις Τέχνες, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, η κα. Γλύκατζη Αρβελέρ, ο αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Χάρης Χρυσοχόου, ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης, ο ηθοποιός Κούλης Στολίγκας, ο θεατράνθρωπος Σίμος Μελιάδης, ο αείμνηστος Αναστάσιος Μουμτζάκης, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, ειδικά αφιερώματα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στον Κωστή Παλαμά, στον Άγγελο Σικελιανό, στον Οδυσσέα Ελύτη, στον Νίκο Καζαντζάκη κ.α.

Ακόμη, στα 15 χρόνια του Συλλόγου, η Μέριμνα τύπωσε ειδικό γραμματόσημο και στη γιορτή της 2ας Φεβρουαρίου τιμήθηκαν όλα τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Ακολούθως, στα 25 χρόνια του Συλλόγου η Μέριμνα εξέδωσε ημερολόγιο – σημειωματάριο, αφιερωμένο στην Πόντια γυναίκα.

Βραβεύσεις και διακρίσεις της Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Η προσφορά και η δράση του Συλλόγου με το πέρασμα των χρόνων, έχει τύχει πολλών διακρίσεων από πολύ σημαντικούς φορείς, όπως είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ο Δήμος Δράμας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε, ότι το 2003 η Μέριμνα δέχτηκε τιμητική βράβευση από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, για την αξιόλογη κοινωνική της δράση, ενώ παράλληλα, την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας ως η καλύτερη εθελοντική οργάνωση του Ν. Δράμας.

Ο Αναστάσιος Μουμτζάκης, στην εκδήλωση αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, το 1993.
Ο Αναστάσιος Μουμτζάκης, στην εκδήλωση αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, το 1993.

Ακολούθως, το 2004 και το 2005, ο Σύλλογος επιλέχθηκε από τους δημοσιογράφους του Νομού Δράμας, εκ νέου ως η καλύτερη εθελοντική οργάνωση.

Ακόμη, στις 5 Δεκεμβρίου του 2006, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ο Σύλλογος βραβεύτηκε με το βραβείο «Διεθνούς Κοινωνικής δράσης της χρονιάς».

Από την πλευρά της η απερχόμενη πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κα. Χρύσα Παπαδοπούλου, θα ήθελε να εκφράσει τις βαθιές της ευχαριστίες σε όλες τις φίλες και τα μέλη του Συλλόγου, σε όλες της Αρχές, την τοπική μας κοινωνία, και τα ΜΜΕ, για την αμέριστη στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.

«Ευγνώμων απέναντι στην ιδρύτρια του Συλλόγου κα. Νόρα Κωνσταντινίδου και σε όλες τις συνεργάτιδες που πλαισίωσαν τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου.

Η Μέριμνα, έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον», υποστήριξε καταλήγοντας στις δηλώσεις της η κα. Παπαδοπούλου.