Άνοιξε για το κοινό το «μυστικό» παρεκκλήσι της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο (Video) |
Ανοιχτό για το κοινό είναι πλέον παρεκκλήσι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μονή Σουμελά στη βορειοδυτική επαρχία της Τράμπζον στην Τουρκία, το οποίο επιτελούσε δύο ρόλους, έναν ως μοναστήρι κι έναν ως παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, το παρεκκλήσι με ιστορία 1.600 ετών, θεωρείται «παρεκκλήσι-παρατηρητήριο» και θεωρείται πως λειτουργούσε ως τόπος λατρείας για τους μοναχούς αλλά και ως παρατηρητήριο για να προστατεύει τους δρόμους που οδηγούν ως το μοναστήρι από επιθέσεις.
Το παρεκκλήσι χτίστηκε ως «φωλιά αετού» και ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω μιας κρυμμένης σκάλας που οδηγούσε ως το κτίσμα, η οποία σηκωνόταν 4 μέτρα από το έδαφος. Το εκκλησάκι πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε τον 8ο ή τον 90 αιώνα μ.Χ. και ήταν αθέατο επειδή βρισκόταν ανάμεσα στα δέντρα της περιοχής.
«Η παρουσία του παρεκκλησιού, το οποίο κοιτά προς τη Σουμελά από τις απέναντι πλαγιές στα νοτιοανατολικά, καταδεικνύει πως υπήρχαν μικρά μοναστήρια και παρατηρητήρια στην περιοχή πριν το μοναστήρι της Σουμελά εγκαδιθρυθεί», σημειώνει ο καθηγητής του τεχνικού πανεπιστημίου του Καραντενίζ, İsmail Köse και προσθέτει πως «αυτά τα μικρά παρατηρητήρια ήταν πιθανότατα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του μοναστηριού».
Το «παρεκκλήσι-παρατηρητήριο» θεωρείται επίσης πως αποτελούσε μέρος ενός συστήματος επικοινωνίας που βοηθούσε τους μοναχούς να ειδοποιήσουν το μοναστήρι από πάνω και το χωριό που βρισκόταν πιο κάτω για πιθανούς κινδύνους που έβλεπαν στον κεντρικό δρόμο.
Οι επισκέπτες θα έχουν τώρα πρόσβαση στο παρεκκλήσι ανεβαίνοντας έναν διάδρομο με ξύλινες σκάλες ενώ σημειώνεται ότι οι τοιχογραφίες του είναι αυθεντικές και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, παρά τις «επιδρομές» από κυνηγούς θησαυρών.
Πηγή: Liberal