Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο», στην Έδεσσα

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο», στην Έδεσσα
Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο», στην Έδεσσα 

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κοσμά Τσίναλη «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο». Πρόκειται για ένα παιδικό διήγημα με θέμα το πάντα επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η ΜΠΙΓΑ» και ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς». Για τον συγγραφέα μίλησε ο κ. Ι. Γαβριηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων ενώ η κ. Ι. Διαμαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του 1922 που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στην προσφυγιά και στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Έδεσσα.

Η κ. Μ. Μπούζουρα, Διευθύντρια του 9 ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας μίλησε για το βιβλίο και τους ήρωες του, τον Θόδωρο και τον Καχραμάν. Με αφορμή τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αγοριών και τα καθημερινά τους βιώματα στο μικρό χωριό, η κ. Μπούζουρα τόνισε τη σημασία του παιχνιδιού για την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την επαφή τους με τη φύση, αλλά και τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των εγγονιών και των παππούδων τους. Τέλος μίλησε για το ρόλο του δασκάλου που είναι αρωγός και καθοδηγητής των προσπαθειών όλων των μαθητών.

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο», στην Έδεσσα

Ο κ. Χ. Φανιόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος της 2 ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πέλλας αναφέρθηκε με άμεσο λόγο στη δύναμη της μουσικής στην εκπαίδευση. Τόνισε το ρόλο της ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ των λαών αλλά και στη συμβολή της στη διατήρηση και συνέχιση της παράδοσης.

Ο συγγραφέας μίλησε για τα δικά του βιώματα που προέρχονται από τις αφηγήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς και υπήρξαν σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση του σήμερα ο βασικός λόγος συγγραφής του βιβλίου.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Για μια πληγωμένη Πατρίδρα» σε στίχους του Κ. Τσίναλη και μελοποίηση-ερμηνεία από τη μουσικό Μαρία Ζλατάνη.