Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

του Θεοφάνη Μαλκίδη

Με τον φίλο Σαμπρί Άτμαν έχουμε μία μακροχρόνια αγωνιστική σχέση. Έχω ευχάριστες αναμνήσεις από το 2009, όταν μιλήσαμε μαζί στη Στοκχόλμη για το ζήτημα της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και λίγους μήνες μετά ήρθε η μεγάλη επιτυχία της αναγνώρισης από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. 

Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν και άλλες πρωτοβουλίες όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη των Γενοκτονιών το 2007, οι προσπάθειες αναγνώρισης από το Ισραήλ και την Αρμενία στην Αυστραλία. Στη δεύτερη και στην τρίτη καρποφόρησαν, αναμένουμε και αγωνιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα. 

Η πρωτοβουλία του Σαμπί Άτμαν, ιδρυτή του Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων- αντίστοιχο στην Ελλάδα δεν υπάρχει- μαζί με τον Evangelistic Association Ρον Σουζέκ, να σταλεί αίτημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, είναι μία ξεχωριστή στιγμή. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, ήδη 48 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προβεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο δεν συμπεριέλαβαν τους Έλληνες και τους Ασσύριους.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναγνώριση για τις Γενοκτονίες  σε κεντρικό επίπεδο», και αναφέρεται ότι το Κέντρο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων μπορεί να δώσει όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν ότι «τα γεγονότα του 1915», όπως τα αποκαλεί η Τουρκία, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Στις 24 Απριλίου είναι η επέτειος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σας ζητούμε στην ετήσια δήλωσή σας να χρησιμοποιήσετε τον όρο “Γενοκτονία” παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχός σας και μέλος του ΝΑΤΟ – κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα ιστορικά εγκλήματα της Τουρκίας απέναντι στην ανθρωπότητα». 

Ενώ η επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ κλείνει με την προτροπή: «Παρακαλούμε, προχωρήστε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων για χάρη της δικαιοσύνης».