Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Η Ποντιακή Εστία υποδέχθηκε τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη

Η Ποντιακή Εστία υποδέχθηκε τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη
Η Ποντιακή Εστία υποδέχθηκε τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη 

Δεκάδες μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή σε μια ενημερωτική εκδήλωση με επίτιμο καλεσμένο τον Έλληνα ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη.

Επρόκειτο για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία, παραδίδοντας σειρά σεμιναρίων με θέμα τους ποντιακούς χορούς.

Η επίσκεψη του κ. Ζουρνατζίδη στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Συναπάντεμα 2018” που έλαβε χώρα στα μέσα του μήνα στο Σίδνεϊ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Ποντιακή Εστία, ο κ. Ζουρνατζίδης έδωσε ομιλία συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, όπου ανέλυσε πώς η γεωμορφολογία των περιοχών του Πόντου και οι πληθυσμιακές μετακινήσεις με την πάροδο των χρόνων συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ποντιακών χορών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Ακολούθησε χορευτική επίδειξη από τον ίδιο, με ακόλουθο σχολιασμό, όπου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία στην εκτέλεση των χορευτικών που συμβάλλουν στην πιστή ανάδειξη του ιδιαίτερου ύφους κάθε περιοχής.

Ο κ. Ζουρνατζίδης ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία και την έρευνα των ποντιακών χορών εδώ και δεκαετίες και πραγματοποιεί σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συμβολή του στη μελέτη και καταγραφή του ποντιακού πολιτισμού έχει τύχει πολλάκις αναγνώρισης από ποντιακούς συλλόγους και σχετικούς φορείς.

Η Ποντιακή Εστία υποδέχθηκε τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη

Εξαίροντας το έργο του κ. Ζουρνατζίδη, ο χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων της Ποντιακής Εστίας, κ. Γιάννης Πηλαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η δουλειά αυτού του ανθρώπου είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, είναι ο θησαυρός που με κόπο, ιδρώτα, οικονομικό και ψυχικό κόστος, τον εξόρυξε και μας τον παρέδωσε έτοιμο».

Κατενθουσιασμένος, όμως, έμεινε και ο επίτιμος καλεσμένος του Συλλόγου, παρακολουθώντας στη συνέχεια της εκδήλωσης την άψογη εκτέλεση των χορών από το χορευτικό τμήμα της Ποντιακής Εστίας και λέγοντας -χαριτολογώντας- στους χορευτές “Θα μου φάτε το ψωμί!”

Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι χοροδιδάσκαλοι της Ποντιακής Εστίας, Παρθένα Τσομπανοπούλου, Μιχάλης Βασιλείου και Δέσποινα Λεβογιάννη, ο χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας Χορού “Πήγασος” Σωτήρης Σωτηρίου με μέλη της Ακαδημίας, καθώς επίσης και ο χοροδιδάσκαλος του χορευτικού συλλόγου “Περικλής”, Ιωσήφ Τσομπανόπουλος και μέλη του χορευτικού συλλόγου “Οι Αρχόντισσες”.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και την έκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών που ετοίμασε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου της Ποντιακής Εστίας, και φιλοξενούνταν στον χώρο. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών από οκτώ διαφορετικές περιοχές του ιστορικού Πόντου.

Πηγή: Νέος Κόσμος