Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Lasania Chips με Ποντιακή φιλοσοφία!

Lasania Chips με Ποντιακή φιλοσοφία!
Lasania Chips με Ποντιακή φιλοσοφία! 

Έμνοστον στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει νόστιμο.

Κι αν έπρεπε να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις, θα παρέθετα κάποιες ακόμη ποντιακές λέξεις όπως -φύλλα περέκ, εβριστόν, σιρόν- οι οποίες κάθε άλλο παρά νόστιμες είναι στην γεύση! 

Ο Γιάννης Στάθης και η σύζυγός του Κλειώ Χριστοφορίδου είναι η σάρκα και τα οστά της επιχείρησης «Έμνοστον». Ένα οικογενειακό εργαστήριο παραδοσιακών χειροποίητων ζυμαρικών στο κέντρο της Βέροιας που παράγει φουρνιστά ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές. 

Αμφότεροι είναι προερχόμενοι από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Με σπουδές προγραμματιστή Η/Υ κατέχοντας δεκαετή εμπειρία στις πωλήσεις ο Γιάννης -όταν η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν έκλεισε- και με σπουδές στο τμήμα Μαθηματικών στα Ιωάννινα η Κλειώ, αποφάσισαν από κοινού το 2014 να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση δίνοντας μορφή στα επιχειρηματικά τους πλάνα με εφόδια την εμπειρία τους και την θέληση για δουλειά και δημιουργικότητα.

Lasania Chips με Ποντιακή φιλοσοφία!

Έχοντας ως βασική ιδέα το εργαστήριο τους να έχει έδρα μέσα στην πόλη της Βέροιας, -ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες και να μπορούν να δούν τον χώρο του εργαστηρίου- ξεκίνησαν την παραγωγή και την πώληση με βασικούς κωδικούς τον τραχανά, τις χυλοπίτες, και τις βίδες αλλά ταυτόχρονα διδάσκονταν από τους παλαιότερους συνταγές για τα παραδοσιακά ποντιακά ζυμαρικά.

Όπως μου εξηγεί ο Γιάννης, «Δεν μας ενδιέφερε η ποσότητα στην παραγωγή παρά μόνο η ποιότητα και να ακολουθούμε κατά βήμα τις οδηγίες των ανθρώπων όπως ακριβώς τα έφτιαχναν οι ίδιοι στα σπίτια τους. Γρήγορα καταλάβαμε ότι η ποιότητα και η προσήλωση στην παραδοσιακή παραγωγή θα ήταν αυτό που θα μας διαφοροποιούσε και θα μας ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό και όχι οι φθηνότερες τιμές».  

Για να εισέλθουμε όμως στο εργαστήριο των χρωμάτων και των μυρωδικών! 

Με ποικιλία που περιέχει πάνω από 50 κωδικούς ζυμαρικών, ξεχωρίζουμε τα 5 διαφορετικά είδη λαζανιών. Ενδεικτικά αναφέρω, κουσκουσάκι με κουρκουμά, βίδες με καπνιστή πάπρικα, λαζάνια με λεμονοπίπερο, με σαφράν, με καυτερό μπαχοβίτικο πιπεράκι, με παντζάρι και σκόρδο, με τσουκνίδα και ζυμαρικά με τρούφα. Όλα με φρέσκα τοπικά υλικά και φρέσκους πολτούς.

Lasania Chips με Ποντιακή φιλοσοφία!

Η καινοτομία όμως έγκειται στα Chips ζυμαρικών! Ένα νέο προϊόν στη αγορά με την ονομασία «Lasania Chips», χωρίς λιπαρά -καθώς είναι φουρνιστά- και το ίδιο λεπτά όπως τα chips πατάτας.

Το επόμενο βήμα αφορά την ανάπτυξη του προϊόντος με διάφορες γεύσεις (ρίγανη, ελαιόλαδο) ώστε να γίνει γνωστό σαν ένα πιο υγιεινό σνακ.

Τα προϊόντα τοποθετούνται σε μικρά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, στην λιανική του εργαστηρίου αλλά και μέσω του e-shop στο www.emnoston.gr.

Πηγή: Πρώτο Θέμα