Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Πραγματοποιήθηκε το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Μεσιανό Πέλλας

Πραγματοποιήθηκε το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Μεσιανό Πέλλας
Πραγματοποιήθηκε το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Μεσιανό Πέλλας

Πλήθος κόσμου με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μεσιανού, συγκεντρώθηκαν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στα κοιμητήρια του χωριού, τιμώντας τους νεκρούς.

Οι νεκροί σύμφωνα με την παράδοση ελευθερώνονται μετά το βράδυ της Αναστάσεως και τους αποδίδεται ύστατος χαιρετισμός με ένα πλούσιο τραπέζι που στρώνεται δίπλα στους τάφους τους, με καλεσμένους όλους τους παρευρισκόμενους.

Οι νεκροί σύμφωνα με την παράδοση ελευθερώνονται μετά το βράδυ της Αναστάσεως και τους αποδίδεται ύστατος χαιρετισμός με ένα πλούσιο τραπέζι που στρώνεται δίπλα στους τάφους τους, με καλεσμένους όλους τους παρευρισκόμενους.Το έθιμο αυτό για τους επιστήμονες έχει ρίζες στους αρχαίους χρόνους. Ήκμασε στον Πόντο και στην Ελλάδα το επανέφεραν οι πρώτοι πρόσφυγες Πόντιοι. Επίσης, το ποντιακό αυτό ταφικό έθιμο, το βρίσκουμε σε αττική λευκή λήκυθο, που χρονολογείται περίπου στο 440 π.Χ. Εκεί, απεικονίζεται μια επίσκεψη σε τάφο (μια γυναίκα καταθέτει στον τάφο νεαρού άνδρα κάνιστρο με προσφορές), μια σκηνή ιδιαίτερα συνηθισμένη σε λευκές ληκύθους, οι οποίες, εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην ταφική διαδικασία.