Υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας πραγματοποιήθηκε το Ταφικό Έθιμο στη Νέα Κρώμνη |
του Βαγγέλη Ψωμά
Ζωντανή απέδειξαν και φέτος ότι κρατούν την παράδοση οι ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της Νέας Κρώμνης στη Δράμα πραγματοποιώντας το ποντιακό Ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης.
Το Ταφικό Έθιμο διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Ν. Κρώμνης» και ο Σύλλογος για την Αποκατάσταση και Διατήρηση των Μνημείων της Νέας Κρώμνης «Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος».
Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας του Πόντου και γίνεται για να δείξει τους στενούς δεσμούς των Ποντίων με τους προγόνους τους και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν αποδημήσει. Αυτή την ημέρα τσουγκρίζουν αυγά και ρίχνουν κρασί ή τσίπουρο στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης συνοδεία Ποντιακής Λύρας. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν ότι δεν τους ξέχασαν τις ημέρες του Πάσχα και κυρίως της Ανάστασης.
Το ταφικό έθιμο, αναβίωσε και φέτος συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν της ποντιακής παράδοσης και πραγματοποιήθηκε στα κοιμητήρια που βρίσκονται πίσω από το πάρκο των Κομνηνών.
Κατά την παράδοση την ημέρα της Ανάστασης οι ψυχές να ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της ανάστασης και να παραμένουν στην γη έως την Πεντηκοστή.
Μετά την θεία λειτουργία οι κάτοικοι της Νέας Κρώμνης κατευθύνονται προς στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων μέσα στο κοιμητήριο και ανάβουν τα καντήλια και κεριά. Οι τάφοι είναι καθαροί και φροντισμένοι αφού ειδικά την συγκεκριμένη ημέρα αποτελούν μέρος του παραδοσιακού τελετουργικού που επικράτησε να λέγεται «Ταφικό Έθιμο»
Το έθιμο έχει ρίζες στους αρχαίους χρόνους. Ήκμασε στον Πόντο και στην Ελλάδα το επανέφεραν οι πρώτοι πρόσφυγες Πόντιοι. Το ταφικό αυτό έθιμο, το βρίσκουμε σε αττική λευκή λήκυθο, του 440 π.Χ. όπου απεικονίζεται η επίσκεψη μιας γυναίκας με προσφορές στον τάφο νεαρού άντρα, μια σκηνή ιδιαίτερα συνηθισμένη σε λευκές ληκύθους, οι οποίες, εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην ταφική διαδικασία
Το Ταφικό Έθιμο παραπέμπει στην Ανάσταση και όχι στο πένθος, συμβολίζει την συνέχιση της ζωής μετά από το θάνατο.
Στη Δράμα συνεχίζει να τηρείται και αναβιώνει στην περιοχή της Νέας Κρώμνης, την Κυριακή του Θωμά από την εγκατάσταση ακόμη του προσφυγικού ποντιακού στοιχείου στην περιοχή…