Τι λένε τα Πολιτικά κόμματα για την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού |
«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα θλίψης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους αδερφούς μας που έπεσαν θύματα συστηματικής εξόντωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού συνεχίζεται» συμπληρώνεται σχετικά.
«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι και ημέρα ευθύνης. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που έπεσαν θύματα του Τούρκικου εθνικισμού, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους» τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι είναι «χρέος μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσω της διαφύλαξης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη αλλά με σεβασμό στην ιστορία μας. Η Βουλή το 1994 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε και θεσμικά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».
«Σήμερα, (19 Μαΐου), είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και έκφρασης σεβασμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που πλήρωσαν με την ζωή τους, την ελληνική καταγωγή τους, από ένα αδίσταχτο εθνικιστικό καθεστώς. Όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει λήθη και ευθύνες στους Έλληνες του Πόντου, τόσο απομακρύνεται από τον πολιτισμό και καταπατά με βία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση Κεντρώων δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού και θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και της διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Γύρω στις 353.000 (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι και 382.000) θεωρείται πως ανέρχονται οι νεκροί από τη Γενοκτονία των Ποντίων, που διήρκεσε από το 1914 ως το 1923- της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ού αιώνα, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο «πατέρας» της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία από το 1994 και καθιερώσει ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο τη 19η Μαΐου. Επίσης, έχει υπάρξει αναγνώριση ως γενοκτονία και από την από την IAGS (International Association of Genocide Scholars), από το 2007- ωστόσο τη γενοκτονία αρνείται πεισματικά η Τουρκία.
Οι Έλληνες του Πόντου υπήρχαν στην περιοχή από τη μακρινή αρχαιότητα, και τις παραμονές των διώξεων, το 1914, υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε 450.000 στον Μικρασιατικό Πόντο και 400.000 στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Επίσης, στην υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσαν οι Έλληνες της Ανατολής, που έφταναν περίπου τα 1,5 εκατ.- με το σύνολο να ανέρχεται στα 2.5 εκατ. την παραμονή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πληθυσμοί αυτοί εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν, στο πλαίσιο ενός προμελετημένου εγκλήματος από τους Νεότουρκους, με σκοπό την γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.
Πηγή: Huffingtonpost