Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Όλα έτοιμα για το 37ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

Όλα έτοιμα για το 37ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας
Όλα έτοιμα για το 37ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης διοργανώνει φέτος το 37ο Φεστβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στο Wuppertal της Γερμανίας.

Στο ξεκίνημα της ομοσπονδίας ΟΣΕΠΕ υπήρχε το όραμα να ανταμώσουν όλα τα σωματεία μας σε ένα Φεστιβάλ Χορού όλων των Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Το πρώτο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1981 στην πόλη του Αννόβερου με σκοπό την διατήρηση, προώθηση και προβολή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Ο θεσμός αυτός γρήγορα κατάφερε να κερδίσει τη δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβάλλοντας τη δυναμική των ποντιακών οργανώσεων και της δραστήριας νεολαίας τους. Σήμερα αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ αποτελεί η στιγμή, όπου η αυλαία ανοίγει με θεαματικό τρόπο, δίνοντας στους 1500 χορευτές τη δυνατότητα να συγκινήσουν τους θεατές με τον ομαδικό χορό Εμπρ‘ οπίς’. 1500 νέες και νέοι με καθαρό βλέμμα και αγάπη για την παράδοση και την ιστορία του λαού μας. Ο ρυθμός της ποντιακής λύρας, τα παιδιά και οι νέοι που με υπερηφάνεια φορούν την ποντιακή ενδυμασία συναρπάζουν κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές.

Κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ είναι η θέληση όλων να αναδεικνύουν το εθελοντικό και κοινωνικό έργο και να πρωτοπορούν, προβάλλοντας τη δυναμική των ποντιακών οργανώσεων και της δραστήριας νεολαίας τους. Σημαντική παράδοση του φεστιβάλ έχει γίνει η συνεργασία με έναν κοινωνικό φορέα.

Πηγή: ΕΡΤ